17.08.2009

Пошта редакції. Як відобразити витрати на благодійність у бухгалтерському обліку

Відповідь на запитання

Як відобразити витрати на благодійність у бухгалтерському обліку

 

Як витрати на надання благодійної допомоги неприбутковим організаціям відображаються в бухгалтерському обліку? Чи можна для обліку таких витрат використовувати субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»?

(м. Запоріжжя)

 

При відображенні витрат на благодійність у бухгалтерському обліку необхідно враховувати, має благодійна допомога систематичний характер чи вона надається одноразово. Так, витрати, пов’язані із

систематичним перерахуванням благодійних внесків, обліковуються у складі інших витрат операційної діяльності на субрахунку 949. За дебетом цього субрахунку відображається сума визнаних витрат на благодійність (Дт 377 — Кт 311, Дт 949 — Кт 377), а за кредитом — її списання (Дт 791 — Кт 949).

Якщо ж благодійність має

разовий характер, то пов’язані з цим витрати логічно класифікувати як витрати звичайної діяльності підприємства. Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, облік витрат, що виникають у процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг ведеться на рахунку 97 «Інші витрати». Зокрема, витрати, пов’язані з перерахуванням благодійних внесків, відображаються на субрахунку 977 «Інші витрати звичайної діяльності».

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик