20.08.2009

Незначні недоліки в податковій накладній

Лист від 26.01.2007 р. № 10-1118/279

Незначні недоліки в податковій накладній

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.01.2007 р. № 10-1118/279

(витяг)

 

Юридичний департамент ДПАУ за результатами аналізу рішень судових органів, задоволених на користь платників податків, надсилає пропозиції.

<...>

2.

Відповідно до п.п. 7.2.1 ст. 7 Закону про ПДВ податкові накладні, зокрема, повинні містити: порядковий номер, дату виписування, податковий номер платника податку (продавця та покупця), повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість.

Суди, вирішуючи справи, не у всіх випадках приймають доводи про те, що не дозволяється включати до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку, що не підтверджені податковими накладними у зв’язку з відсутністю обов’язкових реквізитів, та, вивчивши обставини у справах, судді «не вважають» такі недоліки причиною для зменшення платнику податків сум податкового кредиту.

Недотримання порядку, встановленого п.п. 7.2.6 ст. 7 Закону про ПДВ, не є підставою для висновку про неправомірність віднесення понесених позивачем витрат до податкового кредиту та не свідчить про обґрунтованість рішення ДПІ, оскільки згідно з абзацом другим п.п. 7.4.5 ст. 7 Закону про ПДВ підставою для відповідальності платника податку є непідтвердження сум податку, включеного до податкового кредиту, на момент перевірки платника податку.

Самі собою недоліки в заповненні податкових накладних, виявлені податковою інспекцією в результаті перевірки позивача, зокрема: неправильне зазначення адреси покупця та індивідуального податкового номера покупця або незазначення даних про місцезнаходження покупця та ІПН, № свідоцтва платника ПДВ, не роблять накладні недійсними та не свідчать про їх неналежність та недопустимість як доказів.

У постанові ВСУ від 06.12.2005 р. викладено позицію щодо застосування пп. 7.2.1, 7.2.6, 7.4.1, 7.4.5 ст. 7 Закону про ПДВ, що недоліки в заповненні податкових накладних, зокрема:

відсутність порядкового номера, одиниць виміру, адреси одержувача, не роблять накладні недійсними і не свідчать про їх неналежність та недопустимість як доказів.

Пропозиції по удосконаленню та врегулюванню по суті:

Внести зміни до Закону про ПДВ:

— підпункт 7.2.1 ст. 7 доповнити частиною другою наступного змісту:

«Податкова накладна, виписана з порушенням норм цього Закону, не дає права покупцю на нарахування податкового кредиту.»;

— у п.п. 7.2.6 ст. 7 перше речення абзацу першого викласти у такій редакції:

«Податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з поставки товарів (послуг), на вимогу їх отримувача лише за умови фактичного здійснення поставки таких товарів (послуг) та є підставою для нарахування податкового кредиту».

Запропоновані зміни удосконалять норми стосовно адміністрування податку на додану вартість та відшкодування такого податку з бюджету.

<...>

 

Директор Департаменту Л. Трофімова