20.08.2009

Пошта редакції. Податкова накладна виписується на кожну операцію поставки

Відповідь на запитання

Податкова накладна виписується на кожну операцію поставки

 

За умовами договору А підприємство отримало передоплату за товар у розмірі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Цього ж дня, але вже на підставі договору Б, підприємство на умовах постоплати відвантажило тому самому контрагенту товар вартістю 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). На яку суму необхідно виписати податкову накладну?

(м. Рівне)

 

Відразу зауважимо, що в ситуації, що розглядається, необхідно виписати дві податкові накладні: одну за оплатою (на суму 12000 грн.) а іншу — за відвантаженням (на суму 6000 грн.). Пояснимо чому.

Згідно з вимогами

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна складається на кожну повну або часткову поставку товарів. При цьому під поставкою товарів розуміють будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання (п. 1.4 Закону про ПДВ).

Виписується податкова накладна в момент виникнення податкових зобов’язань, які, як відомо, виникають на дату першої з подій:

— або на дату надходження грошових коштів від покупця на поточний рахунок або в касу продавця як оплата товарів;

— або на дату відвантаження товарів.

Як видно із ситуації, що розглядається, отримання передоплати та поставка товарів є першими подіями

двох різних операцій з поставки товарів: одна з них здійснюється в межах договору А, а друга — у межах договору Б. Отже, за кожною з цих операцій необхідно скласти окрему податкову накладну із зазначенням даних про номенклатуру товарів, визначених договором купівлі-продажу, їх ціни та кількості.

Нагадаємо: при отриманні передоплати постачальник заповнює податкову накладну у

звичайному порядку, тобто виписує її на суму отриманої передоплати. Якщо покупець сплачує не всю суму, а тільки частину вартості товару, то податкова накладна виписується на суму часткової передоплати. При цьому у графі 5 податкової накладної вказується кількість товару, пропорційна величині отриманої передоплати (тобто значення графи 5 може бути дробом).

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик