20.08.2009

Пошта редакції. Податкові накладні має бути скріплено печаткою

Відповідь на запитання

Податкові накладні має бути скріплено печаткою

 

Чи можуть приватні підприємці видавати податкові накладні без печатки?

(м. Слов’янськ)

 

Як відомо, фізичні особи — підприємці не зобов’язані заводити собі печатку. Однак для деяких процедур, пов’язаних з господарською діяльністю підприємця, може бути встановлено особливі правила, що потребують використання печатки. Однією з них є складання податкової накладної.

Незважаючи на те що печатка

не є обов’язковим реквізитом податкової накладної (у п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ вона не згадується), обійтися без неї при складанні цього документа не вийде. Річ у тім, що згідно з вимогами п. 18 Порядку № 165 усі примірники податкової накладної має бути підписано особою, уповноваженою здійснювати поставку товарів, та скріплено печаткою такого платника податків — продавця. При цьому жодних винятків щодо цього для фізосіб-підприємців немає ані в Законі про ПДВ, ані в Порядку № 165. Це означає, що вимоги щодо порядку заповнення та скріплення печаткою податкової накладної є обов’язковими для всіх платників податку, у тому числі й для фізичних осіб платників податку на додану вартість. Аналогічної думки дотримується й ДПАУ в листі від 21.12.2005 р. № 12922/6/16-1116.

Майте на увазі, що складання податкової накладної з порушенням вимог її заповнення стає приводом для визнання податківцями порушення правил податкового обліку* та для виключення з податкового кредиту покупця сум ПДВ за такими неправильно заповненими податковими накладними.

* Це загрожує застосуванням штрафних санкцій, передбачених ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик