21.12.2009

Новини законодавства. Змінено положення про держзакупівлю товарів, робіт і послуг

Новини від 08.12.2009 р. № 1335

Змінено положення про держзакупівлю товарів, робіт і послуг

 

Постановою КМУ від 08.12.2009 р. № 1335

унесено зміни до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти затвердженого урядовою постановою від 17.10.2008 р. № 921, якими, зокрема, обмежено коло потенційних учасників процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. Так, установлено, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється у вітчизняних виробників, а у разі, коли товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, — у нерезидентів. Таким чином, офіційні представники виробників, їх дилери, дистриб’ютори та офіційні представники нерезидентів не можуть брати участь у процедурі закупівель за державні кошти. Документальне підтвердження статусу вітчизняного виробника може надаватися місцевими органами виконавчої влади.

Також зазначено, що замовник одночасно з поданням на публікацію оголошення про заплановану закупівлю чи про проведення попередньої кваліфікації надсилає

повідомлення всім виробникам, інформація про яких є загальнодоступною та може бути отримана без додаткового витрачання державних коштів.

Відповідно до змін знову застосовується процедура

редукціону. Зазначена процедура застосовується у разі, коли предметом закупівлі є товари чи послуги, для яких існує постійно діючий ринок і які виробляються чи виконуються не за окремо розробленими специфікаціями, за умови, що очікувана вартість предмета закупівлі таких товарів чи послуг перевищує 200 тис. гривень.

Крім зазначеного,

змінами заборонено будь-який перегляд умов договору після проведення тендеру .

Уряд зобов’язав розпорядників державних коштів

створити у місячний строк і вести реєстр державних закупівель за формою згідно з додатком до постанови № 1335. Також замовники повинні вести електронний реєстр державних закупівель, який протягом 7 календарних днів оприлюднюється на власному веб-сайті або за його відсутності — на веб-сайті головного розпорядника державних коштів, підприємств, установ та організацій вищого рівня.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади повинні

у місячний строк оприлюднити на власних веб-сайтах реєстр державних закупівель за останні п’ять років до дати такого оприлюднення. Текст документа та докладні коментарі буде опубліковано в найближчих номерах газети.

Постанова набула чинності

з 12 грудня 2009 року.