03.12.2009

Періодичність друку фіскальних звітних чеків

Відповідь на запитання

Періодичність друку фіскальних звітних чеків

 

З якою періодичністю необхідно здійснювати друк фіскальних звітних чеків? Чи можна за день роздрукувати декілька Z-звітів? Як залежить періодичність друку Z-звітів від режиму роботи підприємства?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі

ст. 1 Закону про РРО фіскальний звітний чек — це документ установленої форми, що надрукований реєстратором розрахункових операцій, містить дані денного звіту, під час друку якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам’яті. У свою чергу, денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора отримав назву Z-звіту, у зв’язку з чим поняття «Фіскальний звітний чек» і «Z-звіт» можуть використовуватися як тотожні.

Обов’язок щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки

та забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій установлено п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

Запитання про те,

з якою періодичністю має друкуватися Z-звіт , має важливе значення для суб’єктів господарювання, оскільки неправильна відповідь на нього загрожує штрафом у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 340 грн. Цей штраф передбачено п. 4 ст. 17 Закону про РРО. Він накладається в разі невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку або його незбереження у книзі обліку розрахункових операцій.

У зв’язку з цим необхідно визначити, за яких умов дотримується вимога про

щоденний друк і чи не порушується вона, якщо протягом дня не роздруковано жодного Z-звіту або навпаки роздруковано більше одного Z-звіту.

Згідно з

п. 1 приміток до Вимог № 199 (див. на с. 41)підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 години. Оскільки підсумок розрахунків вноситься до фіскальної пам’яті саме при формуванні Z-звіту, виконання вимоги про обчислення розрахунків за зміну можливе тільки за умови своєчасного друку Z-звітів.

При цьому зміною вважається період роботи реєстратора

від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (п. 2 Вимог № 199).

Податківці, як правило, наполягають, щоб між роздрукуванням двох Z-звітів проходило не більше 24 годин (див.

п.п. 2.2.7 листа № 14083). Більше того, на практиці суб’єкти господарювання часто стикаються з вимогами з їх боку про необхідність роздрукування Z-звітів у межах календарної доби, тобто підсумок розрахунків за добу має бути відображено в Z-звіті, роздрукованому до закінчення цієї календарної доби, тобто до 24.00, оскільки інакше можливі ситуації, коли в один день буде роздруковано два Z-звіти, а в іншій — жодного, а отже, вимогу Закону про РРО про щоденний друк фіскальних звітних чеків не буде виконано.

Проте, по-перше, суди справедливо виходять з того, що

відлік тривалості зміни РРО починається з моменту реєстрації першої розрахункової операції, а не з роздрукування попереднього Z-звіту, і навіть не з початку робочого дня суб’єкта господарювання (постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 11.02.2009 р. у справі № 22-а-10244/08), тобто між роздрукуванням двох Z-звітів може пройти значно більше ніж 24 години.

По-друге, відлік 24 годин здійснюється від першої розрахункової операції, здійсненої після роздрукування попереднього Z-звіту, й до виконання наступного Z-звіту. Виконання цієї умови достатньо, навіть якщо при цьому зазначені дві події мали місце в різних календарних добах (див.

постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2008 р. № 2/95, від 22.09.2008 р. № 13/150, ухвалу ВАСУ від 12.07.2007 р.).

Формулювання

п. 9 ст. 3 Закону про РРО про необхідність щоденного друку фіскальних звітних чеків у суб’єктів господарювання інколи викликає сумніви з приводу того, чи не буде порушенням цього обов’язку друк Z-звітів частіше одного разу на день.

Такі сумніви не мають підстав. Крім того, у

п.п. 7.7 Порядку затосування РРО спеціально застережено ситуацію, коли протягом робочого дня на РРО було роздруковано декілька фіскальних звітних чеків. У цьому випадку всі вони підклеюються у відповідній книзі ОРО, записи в розділі 2 книги ОРО робляться за кожним фіскальним звітним чеком окремо. Визнають можливість друку декількох Z-звітів, посилаючись на відсутність у законодавстві відповідних обмежень, і податківці (п.п. 2.2.99 листа № 14083).

Друк декількох Z-звітів за день може навіть стати необхідним, якщо після друку попереднього Z-звіту було здійснено розрахункову операцію.

Хочемо звернути увагу:

замінити Z-звіт Х-звітом (документом, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених із застосуванням РРО, без обнулення інформації в оперативній пам’яті), як це інколи роблять суб’єкти господарювання в разі втрати Z-звіту, не можна (див. постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 11.03.2009 р. № 4/36). Це пояснюється тим, що підсумок розрахунків вноситься до фіскальної пам’яті саме при формуванні Z-звіту. Х-звіт такої функції не виконує.

 

Олена Уварова, юрист