03.12.2009

Чи треба друкувати Z-звіт, якщо РРО не працював?

Відповідь на запитання

Чи треба друкувати Z-звіт, якщо РРО не працював?

 

Протягом дня РРО не працював, жодної розрахункової операції здійснено не було. Чи треба в цьому випадку друкувати Z-звіт?

(м. Кіровоград)

 

Закон про РРО

установлює обов’язок щоденного друку фіскальних звітних чеків (Z-звітів) (п. 9 ст. 3 Закону про РРО).

Ця вимога виконується, якщо з моменту реєстрації першої розрахункової операції, здійсненої після виконання попереднього Z-звіту, і до друку наступного Z-звіту минуло не більше 24 годин (детальніше див. на с. 19).

Те, що Z-звіт не потрібно друкувати в

неробочі для підприємства дні, податківці визнали досить давно (див., наприклад, «Вісник податкової служби України», 2005, № 17 — 18, с. 104). Цієї ж позиції дотримуються й суди (див. постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 05.12.2007 р. № 3/66).

Більш дискусійним є питання про те,

чи є в підприємства обов’язок друкувати Z-звіт у тому разі, якщо протягом робочого дня не було здійснено жодної розрахункової операції.

Нагадаємо, розрахунковою операцією вважається приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Практика застосування

п. 9 ст. 3 Закону про РРО показує, що під щоденним друком фактично слід розуміти щозмінний друк фіскальних звітних чеків. Зміною ж, як зазначалося, вважається період між реєстрацією першої розрахункової операції після виконання попереднього Z-звіту і до виконання наступного, який не повинен перевищувати 24 годин. Згідно з цим виходить: якщо розрахункова операція не реєструвалася, зміна, яка повинна була б завершитися виконанням Z-звіту, не починалася.

Такими можуть бути аргументи в спорі з податківцями, якщо підприємство вже опинилося в ситуації, коли Z-звіт не роздруковувався за робочий день, протягом якого не було зареєстровано жодної розрахункової операції.

Маємо попередити: подібний спір обов’язково виникне, оскільки податкові органи вже давно не відступають від позиції, згідно з якою

в робочі дні підприємства реєстратор розрахункових операцій має бути у ввімкненому стані та роздрукування фіскального звітного чека є обов’язковим (див. лист ДПАУ від 07.11.2002 р. № 7501/6/23-2119). При цьому представники органів державної податкової служби досить формально трактують закріплений у п. 9 ст. 3 Закону про РРО обов’язок стосовно щоденного друку фіскальних звітних чеків, не ставлячи його виконання в залежність від того, чи здійснювалися протягом дня розрахункові операції, і вказуючи на те, що між роздрукуванням двох Z-звітів має минути не більше 24 годин (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 16, с. 41).

 

Олена Уварова, юрист