03.12.2009

Чи потрібний таксометр фізособі-підприємцю на єдиному податку?

Відповідь на запитання

Чи потрібний таксометр фізособі-підприємцю на єдиному податку?

 

Фізична особа — підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, планує надавати послуги внутрішніх перевезень пасажирів на таксі. Чи обов’язково для цього обладнувати транспортний засіб таксометром?

(м. Київ)

 

Згідно з

абз. 59 ст. 1 Закону про автотранспорт один з приладів, яким має бути обладнане таксі, є таксометр — пристрій, призначений для інформування пасажирів про вартість поїздки та реєстрації параметрів роботи автомобіля-таксі, визначених законодавством.

Серед обов’язків водія таксі передбачено обов’язок називати пасажирам показники таксометра спочатку і в кінці поїздки. У разі ж

відсутності в таксі таксометра або його несправності водієві заборонено здійснювати перевезення пасажирів (ст. 40 Закону про автотранспорт)

У зв’язку з цим

одна з технічних вимог , яка пред’являється до суб’єктів, що мають намір здійснювати перевезення пасажирів на таксі, — наявність у легковому автомобілі, який використовуватиметься як таксі, відповідного обладнання, зокрема справного таксометра (п.п. 4.2.1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджених наказом Держкомпідприємництва і Мінтрансу від 01.02.2008 р. № 9/119).

Водночас фізособи-підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування,

відсутність у них обов’язку обладнувати таксі таксометром намагаються обґрунтовувати таким чином. Таксометр є реєстратором розрахункових операцій (ст. 2 Закону про РРО). Як передбачено п. 6 ст. 9 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку).

Питання дійсно дискусійне, оскільки прямої вказівки, якій з норм у цій ситуації слід віддати пріоритет — нормі про обов’язкове обладнання таксі таксометром, який виконує не тільки функції РРО, а й інформує пасажирів про вартість поїздки, чи нормі про незастосування РРО фізособами-підприємцями на єдиному податку — законодавство не дає. Розділилися і думки держорганів.

Так, Головдержавтоінспекція в

листі від 05.12.2006 р. № 41/2-7-10787 вказує, що таксометр у розумінні Закону про автотранспорт не обов’язково має виконувати функції РРО. Він надає інформацію про тариф, кількість кілометрів пробігу тощо. Тому, на думку Головдержавтоінспекції, кожен суб’єкт господарювання, що здійснює господарську діяльність у сфері перевезень пасажирів на таксі, незалежно від виду оподаткування, який до нього застосовується, зобов’язаний обладнати транспортний засіб таксометром. Якщо контролюючий орган виявляє факт відсутності таксометра в таксі, ним видається розпорядження про усунення порушень транспортного законодавства, у разі невиконання якого на суб’єкта, що здійснює перевезення, накладається штраф у розмірі 40 нмдг, тобто 680 грн. (абз. 11 ст. 60 Закону про автотранспорт).

Іншу точку зору відстоює Держкомпідприємництва, надаючи перевагу

Закону про РРО, згідно з ч. 2 ст. 1 якого встановлення норм щодо застосування чи незастосування реєстраторів розрахункових операцій в інших законах не допускається. На підставі цього розпорядження Держкомпідприємництва робить висновок, що при здійсненні перевезень пасажирів фізособами-підприємцями, які працюють на спрощеній системі оподаткування, РРО, у тому числі таксометри, не застосовуються (див. листи від 18.09.2009 р. № 11249 від 30.11.2006 р. № 8673).

Незважаючи на всю спірність питання,

суди задовольняють позови про визнання неправомірною відмову у видачі ліцензії унаслідок відсутності в автомобілі таксометра. Аргументи судів при цьому аналогічні викладеним у зазначених вище листах Держкомпідприємництва. Закон про РРО у питанні про необхідність обладнання таксометрів таксі, на якому здійснює перевезення фізособа-єдиноподатник, суди вважають більш спеціальним порівняно із Законом про автотранспорт (див., наприклад, постанову Господарського суду Чернігівської області від 30.07.2007 р. у справі № 17/234а, ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 17.02.2009 р. у справі № 22-а-3199/08).

Компромісним варіантом вирішення цього питання може бути установлення в таксі таксометра, не переведеного у фіскальний режим роботи. Це дозволить уникнути спорів з контролюючими органами.

 

Олена Уварова, юрист