03.12.2009

При наданні послуг з прокату лиж РРО можна не застосовувати

Відповідь на запитання

При наданні послуг з прокату лиж РРО можна не застосовувати

 

Підприємство займається прокатом гірських лиж і гірськолижного спорядження. Розрахунки з клієнтами за ці послуги здійснюються в готівковій формі. Чи можна в такому разі обійтися без РРО?

(м. Івано-Франківськ)

 

Так, можна.

Звернемося до

ст. 1 Закону про РРО. У ній зазначено, що РРО застосовуються у випадку, якщо фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності чи юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами) здійснюються операції з розрахунків у готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також якщо уповноваженими банками та суб’єктами підприємницької діяльності здійснюються операції з купівлі-продажу інвалюти.

При цьому

п. 1 ст. 9 Закону про РРО встановлено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі, громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених у встановленому порядку.

Прокат гірських лиж та гірськолижного спорядження згідно з

Державним класифікатором ДК 016-97 віднесено до послуг з прокату предметів особистого користування та побутових товарів і значиться під кодом 71.40.14 «Послуги з прокату обладнання і предметів для відпочинку». Ця підкатегорія включає прокат:

спортивних і туристичних виробів, наметів, прогулянкових човнів і літаків, лижного спорядження, ракеток, ковзанів, двоколісних велосипедів, дельтапланів, планерів, парусних дошок, водних лиж;

— транспортних засобів для пересування по снігу

та по воді.

Таким чином, при отриманні готівки від клієнтів за надані їм послуги з прокату гірських лиж та гірськолижного спорядження підприємство

може не застосовувати РРО, а проводити розрахунки через касу, оформляючи прибуткові касові ордери та видаючи відповідні квитанції, підписані та завірені печаткою в порядку, встановленому Положенням № 637.

На те, що отримані від покупця готівкові кошти за надані послуги можна проводити через касу підприємства без застосування РРО за умови, що таке підприємство

не належить до сфери торгівлі й громадського харчування, вказують і фахівці ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 30, с. 40.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик