03.12.2009

При отриманні та поверненні позикових коштів РРО не застосовується

Відповідь на запитання

При отриманні та поверненні позикових коштів РРО не застосовується

 

Підприємство отримало позику в готівковій формі від іншого суб’єкта підприємницької діяльності. Чи потрібно при отриманні та поверненні позикових коштів застосовувати РРО?

(м. Київ)

 

Ні, не потрібно.

Відповідно до

ст. 1 Закону про РРО реєстратори розрахункових операцій (РРО) застосовуються суб’єктами господарювання, які здійснюють операції з розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також уповноваженими банками й суб’єктами підприємницької діяльності, що виконують операції купівлі-продажу іноземної валюти.

При цьому під розрахунковою операцією розуміється

операція з приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернений покупцем товар (ненадану послугу), а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа з оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або при поверненні товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів з перерахування коштів до банку покупця (ст. 2 Закони про РРО).

Операція з передачі та повернення грошових коштів у межах договору позики

не належить до операцій з продажу товарів (надання послуг) і не є розрахунковою операцією. У зв’язку з цим вона не вимагає застосування РРО.

Аналогічну думку висловлено в

п.п. 2.2.61 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик