03.12.2009

Торгівля медикаментами, на які отримано пільговий торговий патент: чи потрібний РРО?

Відповідь на запитання

Торгівля медикаментами, на які отримано пільговий торговий патент: чи потрібний РРО?

 

Аптека, розташована на території міської лікарні, торгує виключно медичними та фармацевтичними товарами, на які отримано пільговий торговий патент. Чи можна в цьому випадку при проведенні готівкових розрахунків з покупцями не застосовувати РРО?

(м. Харків)

 

Для відповіді на це запитання спочатку звернемося до

Закону про патентування, в якому застережено випадки видачі пільгового торгового патенту.

Так, у

ч. 6 ст. 3 цього Закону вказано, що пільговий торговий патент видається суб’єктам підприємницької діяльності або їх структурним (відокремленим) підрозділам, що здійснюють торговельну діяльність виключно з використанням, зокрема, таких видів товарів вітчизняного виробництва:

— готових лікарських засобів (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя) і вітамінів для населення;

— ветеринарних препаратів, паперу туалетного, зубних паст та порошків, косметичних серветок, дитячих пелюшок, тампонів;

— інших видів санітарно-гігієнічних виробів з целюлози чи її замінників, термометрів, індивідуальних діагностичних приладів (незалежно від країни їх походження).

Суб’єктам господарювання,

які працюють за пільговим торговим патентом, Закон про РРО дозволяє торгувати за готівку без РРО. У п. 8 ст. 9 цього Закону зазначено, що РРО та РК не застосовуються при продажу товарів (крім підакцизних) (наданні послуг) особами, які отримали пільговий торговий патент відповідно до законодавства з питань патентування деяких видів підприємницької діяльності, за умови ведення такими особами книг обліку доходів та витрат у порядку, визначеному КМУ, коли такі особи не є платниками ПДВ відповідно до законодавства.

Інакше кажучи, незастосування РРО і РК можливе

при одночасному дотриманні таких умов:

— наявність пільгового торгового патенту;

— ведення суб’єктом господарювання Книги обліку доходів та витрат. Під такою книгою традиційно розуміють Книгу за формою

додатка № 10 до Інструкції № 12 (так звану Книгу за ф. 10), особливості ведення якої свого часу роз’яснювалися в листі ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886, а зараз правила її ведення регламентовано Порядком № 1269;

— відсутність реєстрації платником ПДВ. Якщо суб’єкта господарювання зареєстровано

платником ПДВ, то навіть за наявності пільгового торгового патенту він повинен буде здійснювати готівкові розрахунки з використанням РРО і РК або тільки з використанням РК, якщо здійснюваний вид діяльності входить до Переліку № 1336. Так, використовувати при розрахунках виключно РК можуть суб’єкти, які здійснюють роздрібну торгівлю медичними та фармацевтичними товарами й надають медичні та ветеринарні послуги на території села (п. 7 Порядку № 1336).

Отже, якщо всі перелічені вище умови особою, яка працює за пільговим торговим патентом,

дотримуються, вона може не застосовувати РРО при проведенні готівкових розрахунків з покупцями. Підтвердження тому знаходимо в консультації співробітників ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 10, с. 35.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик