03.12.2009

Путівки від соцстраху: РРО не потрібний

Відповідь на запитання

Путівки від соцстраху: РРО не потрібний

 

Підприємство отримало у Фонді соціального страхування путівки на санаторно-курортне лікування для подальшої передачі своїм працівникам (застрахованим особам). Для отримання путівки працівники оплачують 20 % від її вартості готівкою. Чи потрібно застосовувати РРО при прийманні готівкових грошових коштів?

(м. Донецьк)

 

Для відповіді на це запитання звернемося до

ст. 1 Закону про РРО. Відповідно до неї реєстратори розрахункових операцій використовуються фізичними особами — підприємцями або юридичними особами, які здійснюють операції в готівковій чи в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Тобто щоб потрапити до сфери впливу Закону про РРО, підприємство, як мінімум, повинно продавати за готівку товар (чи послугу).

У нашому випадку жодної операції продажу підприємство не здійснює, оскільки

право власності на путівку до працівника переходить не від підприємства, а безпосередньо від Фонду соціального страхування. А оскільки немає продажу, то й РРО застосовувати не потрібно. Приймання часткової оплати вартості путівки здійснюється в касі підприємства з оформленням прибуткового касового ордера, що видається одержувачу путівки. До речі, висновок, що така видача путівок не підпадає під регулювання Закону про РРО та не вимагає видачі розрахункового документа (касового чека), підтверджує й ВАСУ (ухвала ВАСУ від 17.01.2007 р.).

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик