03.12.2009

Продаж основних фондів і залишків сировини: з РРО чи без?

Відповідь на запитання

Продаж основних фондів і залишків сировини: з РРО чи без?

 

У зв’язку з перепрофілюванням виробництва підприємство вирішило реалізувати верстат і залишок сировини за готівку. Чи потрібно готівкову виручку від такого продажу приймати з використанням РРО?

(м. Львів)

 

Як відомо, правові основи затосування реєстраторів розрахункових операцій викладено в

Законі про РРО. Згідно з п. 1 ст. 3 цього Закону суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

На жаль, чітких визначень понять «товар», «торгівля», «торговельна діяльність», «сфера торгівлі» профільний

Закон не містить. Ця недомовленість є причиною виникнення низки проблемних запитань, одним з яких є запитання про необхідність застосування РРО в разових операціях продажу основних фондів.

Сама ДПАУ довгий час стверджувала, що без РРО в цьому випадку не обійтися. Аргументувала вона це тим, що, з точки зору чинного законодавства (а точніше,

п. 1.6 Закону про податок на прибуток), основні фонди є товаром. Нагадаємо, що товарами в цьому законі вважаються матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери й деривати, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. Ну а якщо основні фонди — це не що інше, як товари, то в разі їх продажу за готівку РРО просто необхідний (див. лист від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017 (втратило силу) // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79).

Проте через три роки представники головного податкового відомства кардинально змінили свою позицію з цього питання. У своєму

листі від 10.04.2009 р. № 7612/7/23-7017/264 (див. на с. 47), а так само в п.п. 2.2.141 листа № 14083 вони зазначили таке: у разі продажу основних засобів (основних фондів) за готівкові кошти, вилучених з активів (списаних з балансу) у результаті їх продажу та які згідно з бухгалтерським обліком обліковувалися на рахунку 10 «Основні засоби», суб’єкти господарювання можуть проводити такі розрахунки в касах з оформленням касових ордерів.

Тобто тепер ДПАУ вважає, що продаж ОФ можливий і без РРО. Примітно, що цей висновок ґрунтувався не стільки на нормах законодавства, скільки на судовій практиці. Звичайно, положення

Закону про податок на прибуток і П(С)БО 7 ДПАУ теж процитувала. Щоправда, їх спільне застосування спричинило виникнення низки умов, за невиконання яких у платника податків при перевірці можуть виникнути проблеми. Так, при буквальному прочитанні цього листа випливає, що продавати без РРО можна тільки ті об’єкти, що в податковому обліку значилися у складі основних фондів, а в бухгалтерському — у складі основних засобів, та до того ж іще й обліковувалися на рахунку 10 «Основні засоби».

А як бути з об’єктами, що в бухгалтерському обліку значаться у складі основних засобів, а в податком обліку (зважаючи на свою малоцінність) — обліковуються за правилами запасів? Або, наприклад, з тими об’єктами, що значаться не на рахунку 10, а, скажімо, на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи»? Відповіді на ці запитання в листі немає.

Крім того, через останні зміни бухоблікових правил, будь-який продаж основних засобів супроводжується їх попереднім переведенням на субрахунок запасів 286 «Необоротні активи, що утримуються для продажу». Так що вибувати з балансу об’єкти будуть не з рахунка 10, а з субрахунку 286.

Зважаючи на таку плутанину, рекомендуємо всім суб’єктам господарської діяльності, які здійснюють продаж основних фондів,

приймати готівку через касу банку (звичайно, якщо у вас немає такого індивідуального податкового роз’яснення, як це).

Ну а якщо ви вже реалізували основні фонди та провели розрахунок у касі підприємства з оформленням прибуткового касового ордера, то цей лист стане у нагоді при перевірці місцевої ДПІ. До нього ви можете додати ще

лист Держкомпідприємництва від 12.01.2008 р. № 219, а також постанову ВАСУ від 21.12.2006 р., в яких також підтримується ідея незастосування РРО.

Що стосується реалізації залишків сировини за готівку, то тут уникнути застосування РРО практично неможливо. Податківці з цього питання посилаються на

ст. 9 Закону про РРО, що містить вичерпний перелік умов звільнення суб’єктів господарювання від застосування РРО, серед яких відсутні одиничні випадки реалізації за готівку запасів, що не є продукцією власного виробництва. Виходячи з цього, вони доходять висновку, що при реалізації ТМЦ за готівку підприємство зобов’язане використовувати РРО (журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 12; 2007, № 43).

На це можна заперечити, що

ст. 1 Закону про РРО передбачено використання РРО тільки в тих випадках, коли операція з продажу товарів відбувається саме у сфері торгівлі (тобто є торговельною діяльністю). А торговельна діяльність, як відомо, має бути систематичною (тобто здійснюватися не менше трьох разів протягом одного календарного року). У цій ситуації торговельної діяльності немає (адже відбувається разовий продаж залишків сировини), а отже, не повинно бути й РРО.

Проте, зважаючи на жорстке ставлення ДПАУ до незастосування РРО при здійсненні готівкових розрахунків та істотний рівень штрафів у цій сфері, рекомендуємо оформляти приймання готівки при продажу сировини через касу банку.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик