03.12.2009

Місце отримання товарів та місце проведення розрахунків знаходяться окремо: чи застосовується РРО?

Відповідь на запитання

Місце отримання товарів та місце проведення розрахунків знаходяться окремо: чи застосовується РРО?

 

Підприємство реалізує товари оптом за готівку. При цьому місце отримання товарів покупцями та місце приймання від них грошових коштів знаходяться окремо, тобто в місці отримання товарів розрахунки не здійснюються. Чи необхідно в такій ситуації застосовувати РРО?

(м. Чернівці)

 

Почнемо з того, що в

п. 1 ст. 3 Закону про РРО передбачено, що суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг, зобов’язані проводити такі операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом , із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку РК.

Згідно зі

ст. 2 зазначеного Закону розрахункова операція — це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

За ситуації, коли місце приймання грошових коштів та місце отримання товарів знаходяться окремо, тобто в місці отримання товару

не здійснюються розрахунки за нього, а в місці розрахунків не відпускаються товари, можна скористатися нормою п. 12 ст. 9 Закону про РРО, де сказано таке: якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо), РРО і РК не застосовуються.

Таким чином, можна стверджувати: оскільки підприємство оптової торгівлі в місці відпуску товарів

розрахункові операції в готівковій формі не проводить, РРО в такому місці застосовувати не потрібно.

Щодо місця отримання грошових коштів, то серед спеціалістів розпосюджена думка, що тут РРО також

не потрібний , оскільки приймання грошей від покупців здійснюється не за місцем реалізації товарів. У цьому випадку приймання коштів має оформлятися прибутковими касовими ордерами з видачею квитанцій, підписаних та завірених печаткою в порядку, установленому Положенням № 637.

Ми б з обережністю ставились до таких висновків, оскільки податківці наполягають на тому, що підприємство зобов’язане в місці приймання оплати готівкою використовувати РРО або проводити розрахунки в безготівковій формі через установи банків (див.

п.п. 2.2.50 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572 ).

Не погоджуються із податківцями судові органи. Наприклад, ВАСУ в

ухвалі від 16.12.2006 р. до схожої ситуації виразив такий підхід: оскільки в місці відпуску товарів розрахунки за них у готівковій формі не здійснюються, РРО там не потрібний. Не потрібний він і в місці приймання готівки від покупців, оскільки тут не відбувається реалізація товарів, а значить, не здійснюється розрахункова операція в контексті ст. 2 Закону про РРО.

У підприємства є шанси не використовувати РРО ані в місці відпуску товарів, ані в місці приймання грошових коштів за них, керуючись цією позицією суду.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик