07.12.2009

Думка фахівців офіційних органів. Утримання ПДФО із сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям

Стаття

Утримання ПДФО із сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям

 

Чи утримується податок з доходів фізосіб із сум матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань, яка виплачується державним службовцям згідно з п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури і умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268?

 

Згідно із

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) дохід, що отримується у вигляді заробітної плати, є об’єктом обкладення податком з доходів фізосіб. Ставка податку становить 15 % (п.п. 7.1 ст. 7 Закону № 889).

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

не має систематичного характеру, а є разовою виплатою, яка надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі складного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку із сімейними обставинами, на поховання тощо).

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, яка надається окремим працівникам при настанні певних обставин,

не є заробітною платою в розумінні Закону № 889.

З позиції

Закону № 889 така виплата є нецільовою благодійною допомогою, тому при її оподаткуванні слід керуватися правилами, установленими п.п. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889.

Так, у

п.п. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889 визначено, що не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги (у тому числі матеріальної), яка надається на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує розмір суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. першим п.п. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону № 889, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги.

Інакше кажучи, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

не обкладатиметься податком з доходів при дотриманні одночасно таких умов:

1)

розмір матеріальної допомоги сукупно протягом року не перевищує прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., у 2009 році — 940 грн. (із суми матеріальної допомоги, що перевищує 940 грн. на рік, має бути утримано податок з доходів фізичних осіб);

2)

працівник має право на податкову соціальну пільгу (у 2009 році таке право мають працівники, в яких заробітна плата не перевищує 940 грн., причому, якщо працівник користується підвищеною пільгою на дітей, то ця сума збільшується кратно кількості дітей).

Якщо хоча б одна з наведених вище умов не дотримується, то вся сума матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань обкладатиметься податком з доходів.

 

Тетяна ДОБРОДІЙ,
 начальник відділу розгляду звернень платників
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України