16.02.2009

Думка фахівців офіційних органів. Розрахунок складається за новими ставками податку з власників транспортних засобів

Стаття

Розрахунок складається за новими ставками податку з власників транспортних засобів

 

Які особливості складання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на 2009 рік у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797-VI?

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об’єму циліндрів або потужності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів за ставками, зазначеними у статті 3 цього Закону. Юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

Порядок заповнення і подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах до органу державної податкової служби, затверджено наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373 (з наступними змінами і доповненнями).

Пунктом 10 цього Порядку визначено, що за гр. 7 зазначається певна ставка податку, що застосовується при розрахунку податку з кожних 100 см куб. об’єму циліндрів двигуна, із 1 кВт потужності електродвигуна в розрізі кожної моделі і марки транспортного засобу. При цьому відповідно до п. 11 цього Порядку загальна річна сума податку, що підлягає сплаті, округлюється (менше 50 копійок — відкидається, а 50 коп. і більше — округлюється до 1 гривні) і розбивається платником на чотири рівні частини (кожна по 25 відсотків від загальної суми податку підсумкової стрічки), і відображається платником податку в Розрахунку за поквартальними термінами сплати.

Таким чином, при складанні Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на 2009 рік за гр. 7 цього Розрахунку в розрізі кожної моделі і марки транспортного засобу слід зазначати ставку податку, що відповідає ст. 3 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» в її редакції відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування» від 25.12.2008 р. № 797-VI.

 

Павло Рябокляч,
головний державний податковий ревізор-інспектор
відділу адміністрування майнових податків Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України