19.02.2009

Цивільно-правові договори. Порядок оподаткування виплат за договором цивільно-правового характеру

Відповідь на запитання

Цивільно-правові договори

 

Порядок оподаткування виплат за договором цивільно-правового характеру

 

Наше підприємство активно залучає фізичних осіб для виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру. Який порядок оподаткування виплат за такими договорами на сьогодні?

м. Львів

 

З 13 січня 2009 року на суми виплат за виконані роботи (надані послуги) фізичним особам, які працюють у юридичних та фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, також нараховуються внески до Фонду страхування на випадок безробіття. З таких виплат слід сплачувати внесок тільки в частині нарахувань, утримувати внесок у розмірі 0,6 % не потрібно.

Законом № 2213

передбачено два розміри ставок для нарахування внесків на виплати за договорами цивільно-правового характеру — 1,6 і 2,2 %.

Державний центр зайнятості у своєму

листі від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 8) роз’яснив таке: на виплати фізичним особам за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами внесок до Фонду страхування на випадок безробіття нараховуються:

— для юридичних та фізичних осіб (роботодавців), що уклали договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з працівником, з яким вони перебувають у трудових відносинах, — у розмірі 1,6 %;

— для юридичних та фізичних осіб, що укладають договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з іншими фізичними особами, з якими вони не перебувають у трудових відносинах, — у розмірі 2,2 %.

При цьому Державний центр зайнятості наполягає, що юридичні та фізичні особи, які працюють за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), у разі використання праці фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру повинні також нараховувати та сплачувати страхові внески у розмірі 1,6 % (якщо фізична особа перебуває з ними у трудових відносинах) і 2,2 % (якщо фізична особа не перебуває з ними у трудових відносинах).

Правила оподаткування винагород за договорами цивільно-правового характеру після набуття чинності

Законом № 799, тобто з 13.01.2009 р., з урахуванням викладених роз’яснень наведемо в таблиці.

Прийняті скорочення:

ПДФО — податок з доходів фізичних осіб;

ПФ — Пенсійний фонд;

ФБ — Фонд страхування на випадок безробіття;

ФТВП — Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності;

ФНВ — Фонд страхування від нещасних випадків на виробництві

 

Вид договору

ПДФО

Внесок до ПФ

Внесок до ФБ

Внески до ФТВП та ФНВ

нарахування

утримання

нарахування

утримання

Договір підряду

ЦП-договір, укладений з найнятим працівником

15 %

33,2 %

2 %

1,6 %

ЦП-договір, укладений зі сторонньою фізособою

2,2 %

Договір про надання послуг

ЦП-договір, укладений з найнятим працівником

15 %

— *

— *

1,6 %

ЦП-договір, укладений зі сторонньою фізособою

2,2 %

* Відповідно до роз’яснень Пенсійного фонду (див. лист від 01.09.2006 р. № 11127/03-02 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 81) пенсійні внески не справляються із суми винагород за цивільно-правовими договорами за надані послуги.

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик