19.01.2009

Пошта редакції. Якщо помилково податок сплачено на інший рахунок

Відповідь на запитання

Якщо помилково податок сплачено на інший рахунок

 

Підприємство помилилося при заповненні реквізитів платіжного документа, у результаті чого помилково податок було сплачено на інший рахунок. Пізніше за заявою підприємства суму було «перекинуто» за призначенням — на потрібний рахунок. Чи застосовуватимуться в такому разі до платника податків штрафні санкції і якщо так, то які?

(м. Полтава)

 

Про подібну ситуацію, можливу в діяльності підприємств, ішлося в окремому Податковому роз’ясненні щодо відповідальності платника податків за порушення термінів сплати сум податкових зобов’язань при перерахуванні платником коштів на рахунки, які відкрито не за місцем його реєстрації, неправильні коди бюджетної класифікації тощо, затвердженому наказом ДПАУ від 15.01.2002 р. № 25 (далі — Податкове роз’яснення № 25). У ньому роз’яснювалося: якщо платник податків неправильно заповнив реквізити платіжних документів або направив кошти на неправильний код бюджетної класифікації (тобто не на той код, за яким повинні бути погашені податкові зобов’язання), то кошти не надійдуть на відповідний рахунок, а отже, не погаситься сума податкового зобов’язання платника податків. А тому в разі непогашення платником податків у встановлені строки узгодженої суми податкового зобов’язання такий платник податків несе відповідальність, установлену чинним законодавством.

Конкретніше про те, яка саме відповідальність настає для платника податків у такому разі (при помилковому перерахуванні податку на інший рахунок та надходженні коштів на відповідний рахунок із запізненням), зазначалося в подальших консультаціях податківців: див., наприклад, консультацію в рубриці «Думка фахівців офіційних органів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 27, а також консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 39. У них уже прямо уточнювалося, що платнику податків у цьому випадку загрожують:

штраф за несвоєчасну сплату податку відповідно до п.п. 17.1.7 Закону № 2181, а також

пеня згідно з п.п. 16.1.2 Закону № 2181 (з урахуванням загального строку затримки сплати платежу).

Таким чином, якщо підприємство своєчасно (до закінчення відведених граничних строків сплати відповідного податку) не виявить помилку, то в результаті помилкової сплати податку на інший рахунок грошові кошти на потрібний рахунок (куди їх слід було перерахувати) не надійдуть. При цьому зауважимо: суми податку, перераховані на неправильний рахунок, не відобразяться у платника податків і в картці особового рахунка. А отже, сума узгодженого податкового зобов’язання за таким податком вважатиметься не погашеною і стане для платника податків податковим боргом, що, у свою чергу, загрожуватиме йому зазначеними вище фінансовими санкціями.

Разом із тим у підприємства є можливість виправити ситуацію. Так, як зазначалося в Податковому роз’ясненні № 25, помилково сплачені не на той рахунок платежі за заявою платника податків може бути повернено йому на поточний рахунок або зараховано в рахунок інших платежів (зауважимо: таку заяву платник податків, звісно, має право подати з урахуванням граничних строків, застережених п. 15.3 Закону № 2181, тобто не пізніше 1095 днів із дня помилкового перерахування податку). Заява складається в довільній формі з обов’язковим зазначенням напряму зарахування коштів, що повертаються, і подається до податкового органу, на обліку в якому перебуває платник податків. Із запитання випливає, що так і вчинило підприємство, подавши до податкових органів заяву із проханням зарахувати помилковий платіж за призначенням — на потрібний рахунок. У результаті помилкову суму було «перекинуто» з неправильного рахунка на правильний. При цьому дата виконання такого «перекидання» є датою погашення податкового боргу платника податків за правильним рахунком і з цього моменту нарахування пені на таку суму заборгованості припиняється.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик