30.07.2009

Звіт за Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — приватним підприємцем

Лист від 15.06.2009 р. № 03-27-1242

Звіт за Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — приватним підприємцем

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.06.2009 р. № 03-27-1242

 

Розглянувши <...> звернення, Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє.

Частиною другою статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 (далі — Закон) визначено, що питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Згідно з частиною четвертою статті 8 Закону підприємство самостійно обирає форми організації бухгалтерського обліку, у тому числі може користуватися послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює діяльність без утворення юридичної особи.

Відповідно до пункту 7.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, зі змінами та доповненнями, погодженої з Національним банком України 02.10.2001 р., звіт страхувальника-роботодавця подається з підписами керівника і головного бухгалтера та посвідчується печаткою страхувальника. При цьому відповідно до вимог Порядку подання та обліку звітів за коштами загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 04.03.2004 р. № 21, звіт за коштами Фонду, отриманий органом Фонду, може бути не визнано цим органом Фонду як звіт за коштами Фонду, якщо звіт не підписано керівником та/або головним бухгалтером страхувальника. Але частиною сьомою статті 8 Закону передбачено, що бухгалтером може бути особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, у тому числі забезпечення складання та подання в установлені строки фінансової звітності.

З урахуванням зазначеного,

звіт за коштами Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — приватним підприємцем, але за умови, що такі функції передбачено договором або зазначено в довіреності.

Також слід зазначити, що проти підписання бухгалтером — приватним підприємцем фінансової звітності, форм іншої звітності не заперечує і Міністерство фінансів України (лист від 04.04.2001 р. № 053-2948).

 

Заступник директора О. Леонов