25.06.2009

Підзвітні суми. Митні платежі готівкою: чи поширюється 10-тисячне обмеження

Відповідь на запитання

Митні платежі готівкою: чи поширюється 10-тисячне обмеження

 

Чи можна імпортеру розрахуватися за митними платежами готівкою через підзвітну особу шляхом оплати у касі банку? Чи поширюється 10-тисячне обмеження?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що

заборони на розрахунки за митними платежами через підзвітну особу, яка вносить готівку до каси банку, немає. Що ж до 10-тисячного обмеження, то власне розрахунки через підзвітну особу як здійснювані від імені підприємства можуть підпадати під його дію. До того ж, згідно з п. 2.5 Положення № 637 здійснення розрахунків шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки одержувачів є для платників коштів якраз готівковим розрахунком (а вже для одержувачів коштів — безготівковим).

Але тут необхідно пам’ятати, що

п. 2.3 Положення № 637 обмеження граничних сум щоденних готівкових розрахунків не застосовується при розрахунках з бюджетами і державними цільовими фондами. Таким чином, вважаємо, що такі платежі, як мито та імпортний ПДВ, може бути здійснено без вжиття 10-тисячного обмеження.

Щодо плати за митне оформлення, то вона, по суті, є платою за послуги, що надаються митницею, тому навряд чи її перерахування можна вважати розрахунком із бюджетом. Але зважаючи на незначний розмір цієї плати, 10-тисячне обмеження навряд чи може бути порушено.

Докладніше про проблематику 10-тисячного обмеження в готівкових розрахунках можна прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 44, с. 20.

 

Олександр Ключник, консультант газети

«Податки та бухгалтерський облік»