25.06.2009

Ліміт каси. Як уберегтися від перевищення ліміту каси

Відповідь на запитання

Як уберегтися від перевищення ліміту каси

 

Наприкінці робочого дня касир підприємства виявив, що фактичні залишки готівки в касі перевищують установлений ліміт. Чи можна вберегтися від перевищення ліміту каси в цій ситуації?

(м. Чернігів)

 

Так, можна.

Відповідно до

п. 5.10 Положення № 637 не вважається понадлімітною готівка, якщо її:

— було здано в сумі, що перевищила встановлений ліміт каси, до обслуговуючого банку не пізніше наступного робочого дня банку;

— було видано для використання підприємством на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

Щодо цієї норми ДПАУ в

п. 4.4 Методрекомендацій № 210 зазначила: готівкові кошти, що перевищили встановлений ліміт каси в день їх надходження до каси підприємства, не вважаються понадлімітними, якщо їх було здано до установ банку наступного робочого дня банку навіть у сумі меншій, ніж та, що перевищила ліміт каси в попередній день, за умови використання підприємством залишку коштів (що перевищував ліміт) на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства. Це означає, що здавати до банку всю суму понадлімітної виручки зовсім не обов’язково: частину можна здати до банку, а частину — видати на госппотреби, у тому числі й на відрядження.

Отже, щоб не допустити понадлімітності, потрібно на наступний робочий день банку здати суму перевищення до банку. Крім цього, наступного дня в підприємства може виникнути необхідність у видачі коштів під звіт: видавши працівнику для виконання певного доручення суму готівки (що перевищує встановлений ліміт), підприємство уникне понадлімітності. І якщо поставлену перед працівником мету не буде досягнуто, то наступного дня він поверне видані йому грошові кошти, нічого не витративши.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик