25.06.2009

Філії та готівка. Касова книга для філії

Відповідь на запитання

Касова книга для філії

 

Філія підприємства збирається здійснювати операції з готівкою. Чи потрібно філії вести окрему касову книгу? В яких випадках філія може працювати без касової книги?

(м. Вінниця)

 

Як відомо, кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів). Щодо відокремлених підрозділів, то особливості ведення ними касової книги обумовлено

п. 4.2 Положення № 637 та наведено в таблиці:

 

Ведення касової книги відокремленим підрозділом

Відокремлені підрозділи

ведуть касову книгу

не ведуть касову книгу

Якщо проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням їх прибутковими касовими ордерами, а також операції з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (абзац третій п. 4.2 Положення № 637)

Якщо здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО і при цьому не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами (абзац четвертий п. 4.2 Положення № 637).

Примітка. Докладніше ця ситуація пояснювалася в листах НБУ від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19 та редакційний коментар до нього та від 29.02.2008 р. № 11-113/819-2371, де уточнювалося, що якщо відокремлений підрозділ проводить операції з приймання та видачі готівки через РРО або РК (з відображенням їх у КОРО), а також здійснює тільки операції здавання виручки і при цьому:

(1) не виконує операцій з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковими касовими ордерами, а також

(2) не здійснює операцій з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (тобто не здійснює операцій, що оформляються касовими ордерами та відомостями), то такий відокремлений підрозділ згідно з вимогами п. 4.2 Положення № 637 касову книгу не веде.

При цьому здавання відокремленим підрозділом проведеної через РРО виручки до банку будь-яким із можливих способів (самостійно, через службу інкасації, через касу головного підприємства) також не потребує складання касових ордерів та ведення касової книги. А інкасація виручки відокремленого підрозділу в цьому випадку здійснюється відповідно до п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування РРО № 614 з використанням операції «службова видача» та враховується таким відокремленим підрозділом в КОРО

 

Отже, як бачимо, вести чи не вести філії касову книгу

залежить від особливостей здійснення ним готівкових розрахунків (з РРО чи без, а за наявності РРО важливо також ураховувати, здійснюються ще якісь операції з готівкою чи ні).

На ведення касової книги відокремленими підрозділами також зверталася увага і в

п. 4.1 Методрекомендацій № 210, де зазначалося, що Положення № 637 тим самим передбачає два різновиди касових книг: (1) «головна» касова книга підприємства та (2) касові книги відокремлених підрозділів. При цьому «головна» касова книга може бути тільки одна, а от касових книг підрозділів може бути декілька. Однак і «головна», і «відокремлені» касові книги мають однаковий вигляд і ведуться за однією формою — за типовою формою № КО-4 — згідно з установленими правилами.

І ще один момент. Зауважимо:

постановою № 252 («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 46), що вносить зміни до «касового» Положення № 637, із абзацу третього п. 4.2 Положення № 637, що передбачає: «Відокремлені підрозділи підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу, що видається і оформляється підприємством — юридичною особою, до складу якого вони входять» завершальні слова «що видається і оформляється підприємством — юридичною особою, до складу якого вони входять» (виділено в тексті) було виключено. Вважаємо, мета таких змін, мабуть, надати можливість самостійного відкриття касової книги відокремленим підрозділам (філіям). Однак формально однозначно стверджувати це не дозволяють положення абзацу п’ятого цього ж пункту, де як і раніше зазначається: аркуші касової книги має бути скріплено відбитком печатки підприємства (юридичної особи), а кількість аркушів — завірено підписами керівника та головного бухгалтера підприємства (юридичної особи). До речі, у Методрекомендаціях № 210, що вийшли дещо раніше (п. 4.1), із цього приводу, як і раніше, є згадка про те, що касові книги відокремленим підрозділи видаються та оформляються централізовано.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик