21.05.2009

Про порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Постанова від 07.04.2009 р. № 12-1

Міністерства та відомства України

 

Про порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Постанова від 7 квітня 2009 року № 12-1

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 квітня 2009 р. за № 392/16408

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та пункту 12 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 № 1261, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.

Затвердити Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, що додається.

<...>

3. Ця постанова набирає

чинності через 10 днів після її державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

<...>

Голова правління О. Зарудний

 

 

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 7 квітня 2009 р. № 12-1

Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 квітня 2009 р. за № 392/16408

 

1. Цей Порядок, розроблений на виконання положень частини дванадцятої статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), регулює механізм прийняття банками на виконання розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховуються внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі — страхові внески).

Цей

Порядок не застосовується щодо страхувальників, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок), а також на підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих.

Платники єдиного або фіксованого податку щороку повідомляють установи банків про відповідну систему оподаткування.

Підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів щороку надають установам банків довідку, видану відповідним органом Пенсійного фонду України, що підтверджує зазначений статус.

2.

Установи банків на період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2 % приймають від страхувальників платіжні доручення або грошовий чек на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання страхувальником розрахункових документів про перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку.

У разі якщо у розрахунковому документі на перерахування страхових внесків сума перерахування

менша ніж 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати, установи банків приймають від страхувальників платіжні доручення або грошові чеки на видачу коштів для виплати заробітної плати за погодженням цієї суми з управлінням Пенсійного фонду України у районі, місті, районі у місті (далі — територіальні управління Пенсійного фонду) за місцем взяття на облік страхувальника.

3. Територіальні управління Пенсійного фонду невідкладно погоджують довідку-розрахунок, надану страхувальником, за формою згідно з додатком до цього Порядку.

Довідка-розрахунок

складається страхувальником у трьох примірниках. Один примірник надається установі банку, другий надається територіальному управлінню Пенсійного фонду, третій залишається у страхувальника.

 

Директор департаменту надходження доходів

В. Литвиненко

Заступник голови Національного банку України

П. Сенищ

 

 

 



коментар редакції

Банки мають право видавати (перераховувати) кошти на зарплату за умови перерахування внесків до Пенсійного фонду в розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати

Ні для кого не секрет, щоб отримати гроші в банку для виплати заробітної плати необхідно також подати платіжне доручення на перерахування страхових внесків до соціальних фондів, у тому числі до Пенсійного фонду. Разом із тим

суму страхових внесків, що перераховуються до соціальних фондів, у тому числі до Пенсійного фонду, донедавна банки не зобов’язані були перевіряти.

Однак Пенсійний фонд усе ж вирішив покласти обов’язок контролю сум внеску до Пенсійного фонду, що має бути перераховано при виплаті (перерахуванні) зарплати, у разі отримання її з установ банків безпосередньо на банки.

Так, згідно з постановою, що коментується, установи банків на період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2 %

приймають від страхувальника платіжні доручення або грошовий чек на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання страхувальником розрахункових документів на перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку.

Якщо в розрахунковому документі на перерахування страхових внесків сума перерахування менше ніж 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати, установи банків приймають від страхувальника платіжні доручення або грошові чеки на видачу коштів для виплати заробітної плати за погодженням цієї суми з управлінням Пенсійного фонду України в районі, місті, районі у місті (далі — територіальні управління Пенсійного фонду) за місцем узяття на облік страхувальника.

Таке погодження провадитиметься так. Страхувальник звертається до територіального управління Пенсійного фонду з довідкою-розрахунком (див. додаток до постанови, що коментується). Таку довідку-розрахунок він повинен скласти у трьох примірниках. Їх повинен

невідкладно підписати керівник органу Пенсійного фонду в районі, місті, районі у місті за місцем узяття на облік страхувальника.

Із форми довідки-розрахунку чітко видно: підставами для того, щоб сума внесків на перерахування до Пенсійного фонду була менше ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в платіжному дорученні або грошовому чеку, є такі причини:

— заробітна плата працівника більше максимальної величини, на яку нараховуються страхові внески (10035 грн. на місяць — у 2009 році);

— на підприємстві працює працівник-інвалід (на суму його зарплати за наявності підтверджуючих інвалідність документів нараховується внесок до Пенсійного фонду 4 %);

— у підприємства є переплата коштів до Пенсійного фонду.

Друга і третя причини на практиці зустрічаються досить часто, тому залишається сподіватися, що керівники органів Пенсійного фонду будуть дійсно невідкладно розглядати довідки-розрахунки, що надаються страхувальниками.

До речі, у роз’ясненні до постанови, що коментується, ПФУ зобов’язав з метою уникнення випадків несвоєчасного отримання в установах банків страхувальниками коштів на виплату заробітної плати та забезпечення при цьому сплати страхових внесків у відповідних розмірах організувати роботу та визначити відповідальних працівників за невідкладний розгляд та погодження довідки-розрахунку. Відповідальність за це покладено на керівника органів ПФУ.

Увага: зазначену вище вимогу мають право не виконувати страхувальники, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок), платники фіксованого сільськогосподарського податку, а також підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів, на яких кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих.

Постанова набула чинності з 11 травня 2009 року.

 

Тетяна Онищенко