21.05.2009

Думка фахівців офіційних органів. Якщо легковий автомобіль продано у травні 2009 року

Стаття

Якщо легковий автомобіль продано у травні 2009 року

 

У травні 2009 року підприємство у зв’язку з продажем знімає з реєстрації легковий автомобіль, на який розповсюджується зменшення ставок податку з власників транспортних засобів. Чи слід у такому разі платнику подавати два уточнених Розрахунки ?

 

Згідно із Законом № 1963-XII за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрації) за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Після цього до податкової інспекції подається уточнений Розрахунок, до якого додається Довідка, на підставі якої зменшується податкове зобов’язання в результаті зняття транспортного засобу з реєстрації.

Ураховуючи, що на проданий автомобіль зменшився розмір ставки податку з власників транспортних засобів, платник податку має право подати уточнений Розрахунок і за цією підставою також.

Таким чином, у зазначеному випадку платник податку надає податковому органу два уточнених Розрахунки: в одному відображатиметься перерахунок суми податку у зв’язку зі зменшенням ставок податку згідно із Законом № 1075, у другому — перерахунок суми податку у зв’язку із зняттям автомобіля з реєстрації (продажем).

 

Павло РЯБОКЛЯЧ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу адміністрування майнових податків
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України