25.05.2009

Пошта редакції. Не забудьте до 1 червня подати фінзвітність держреєстратору

Відповідь на запитання

Не забудьте до 1 червня подати фінзвітність держреєстратору

 

Хто і коли має подавати фінансову звітність державному реєстратору? Чи повинна стояти на звітності відмітка органу статистики? Яку передбачено відповідальність за неподання?

(м. Харків)

 

Вимога

ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV про подання фінансової звітності держреєстратору стосується всіх підприємств (за винятком бюджетних).

Строки подання

. Фінзвітність подається за місцезнаходженням реєстраційної справи до 1 червня наступного за звітним року. Її може бути подано:

особисто;

— рекомендованим

листом;

в електронному вигляді (у цьому випадку необхідно завантажити безплатне програмне забезпечення «АРМ Внесення фінансової звітності ЄДР» та мати електронні цифрові підписи керівника та головбуха, а також електронну цифрову печатку юридичної особи*).

* Програмне забезпечення і докладні інструкції розміщено на офіційних веб-сайтах Держкомпідприємництва та Інформаційно-ресурсного центру: www.dkrp.gov.ua та www.irc.gov.ua.

Згідно з

п. 4 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок № 419), датою подання фінансової звітності вважають:

— при особистому поданні —

день її фактичної передачі;

— при поштовому відправленні —

день отримання адресатом, який зазначається на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата (тобто в цьому випадку ви повинні врахувати час перебування листа в дорозі*).

* Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень та поштових переказів затверджено наказом Мінтрансзв’язку від 12.12.2007 р. № 1149.

У п. 10 Порядку №419

зазначено: якщо дата подання звітності припадає на неробочий день, то строк подання переноситься на перший після вихідного робочий день. Тому у 2009 році останнім днем подання держреєстратору фінзвітності за 2008 рік буде саме 1 червня.

Склад звітності

. І великі, і малі підприємства держреєстратору подають фінзвітність тільки у складі двох форм — Балансу та Звіту про фінансові результати. При цьому згідно із законодавством не потрібно подавати:

— фінзвітність з відміткою органів статистики (див.

лист Держкомпідприємництва від 30.05.2007 р. № 3846);

— аудиторський висновок навіть щодо тієї фінзвітності, яка згідно із законодавством підлягає обов’язковій аудиторській перевірці (див.

лист Держкомпідприємництва від 26.03.2008 р. № 2575 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30).

Відповідальність

. Жодним із профільних законів спецвідповідальність за неподання фінзвітності держреєстратору не передбачено (див. лист Держкомпідприємництва від 16.03.2007 р. № 1897 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 33). Щоправда, існує потенційна небезпека адмінштрафу за ст. 1642 КпАП у розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.). Однак повноваження штрафувати є тільки у КРУ, а знати про порушення буде тільки держреєстратор, який, у свою чергу, не зобов’язаний повідомляти про нього контрольно-ревізійне управління. Ураховуючи такий довгий ланцюжок, імовірність накладення цього штрафу зовсім невелика.

 

Наталія Яновська, економіст-аналітик