25.05.2009

Пошта редакції. Суб’єкти малого підприємництва: умови переходу на спрощену систему оподаткування

Відповідь на запитання

Суб’єкти малого підприємництва: умови переходу на спрощену систему оподаткування

 

Чи може підприємство, що відповідає критеріям суб’єкта малого підприємництва (середньооблікова чисельність працюючих за рік складає 30 осіб та обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — 20 млн грн.), перейти на спрощену систему оподаткування?

(м. Чернігів)

 

Ні, не може.

Мабуть, це запитання виникло в підприємства у зв’язку з тим, що нещодавно до

Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-ІІІ (далі — Закон № 2063) було внесено зміни, що стосуються критеріїв віднесення юридичних осіб до суб’єктів малого підприємництва.

Так, згідно зі

ст. 2 цього Закону суб’єктами малого підприємництва вважаються юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн грн. (раніше було 500000 євро).

Завдяки такому збільшенню «дохідного» критерію з 500000 євро до 70 млн грн.

коло господарюючих суб’єктів, яким присвоюється статус малих, за результатами 2008 року розширилося.

Однак це

не спричинило зміни критеріїв, відповідно до яких визначається право на застосування суб’єктами малого підприємництва спрощеної системи оподаткування, установлених Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ № 727).

Сьогодні, як і раніше, перейти на сплату єдиного податку суб’єкти малого підприємництва — юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми та форми власності можуть тільки за умови, що в них:

— середньооблікова чисельність працюючих

за рік не перевищує 50 осіб;

— обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

за рік не перевищує 1 млн грн.

Як бачите, підхід до віднесення суб’єктів малого підприємництва до єдиноподатників

не змінився.

Таким чином, річний обсяг виручки в розмірі

понад 1 млн грн. (у ситуації, що розглядається, — 20 млн грн.), навіть якщо не перевищено граничну чисельність працюючих за рік, не дозволяє суб’єкту малого підприємництва перейти на спрощену систему оподаткування, тобто отримати статус платника єдиного податку. На це звертає увагу і Держкомпідприємництва в листі від 31.10.2008 р. № 9217.

Разом із тим не можна сказати, що збільшення граничної межі обсягу річного валового доходу згідно із

Законом № 2063 до 70 млн грн. не впливає на порядок переходу підприємства на спрощену систему оподаткування.

Адже, як відомо, дія

Указу № 727 не поширюється, зокрема, на суб’єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам — учасникам та засновникам, які не є суб’єктами малого підприємництва, перевищують 25 %.

Отже, якщо засновником підприємства (яке відповідає критеріям, наведеним у

ст. 1 Указу № 727) є суб’єкт малого підприємництва, то таке підприємство може перейти на спрощену систему оподаткування.

Якщо ж засновник підприємства

не є суб’єктом малого підприємництва і його частка у статутному фонді перевищує 25 %, таке підприємство навіть за умови дотримання вимог ст. 1 Указу № 727 не може перейти на спрощену систему оподаткування.

У зв’язку з цим представники податкового відомства рекомендують при поданні заяв про перехід на сплату єдиного податку звертати увагу на недопущення перевищення у статутному фонді часток, що належать юридичним особам — засновникам та учасникам,

які не є суб’єктами малого підприємництва. Про це йдеться в консультації працівників ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 12, с. 34.

Розширення кола юридичних осіб, які відповідають критеріям суб’єктів малого підприємництва та можуть бути засновниками юридичних осіб — платників єдиного податку без порушення зазначеної 25 % частки, може, у свою чергу, розширити коло потенційних єдиноподатників.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик