28.05.2009

Думка фахівців офіційних органів. Щодо «першої поставки житла»

Стаття

Щодо «першої поставки житла»

 

Наше підприємство — платник ПДВ від третіх осіб отримує передоплату за житло, яке буде поставлене їм у майбутньому. Зазначене житло підприємство отримає у власність і після цього здійснюватиме поставку квартир третім особам. Просимо надати роз’яснення щодо податкових наслідків цієї операції з податку на додану вартість. Що вважатиметься в такому випадку першою поставкою житла згідно із Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР?

 

Звернемось до чинного законодавства. Для операцій з поставки житла (послуг зі спорудження житла) Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) визначені спеціальні правила оподаткування податком на додану вартість.

Визначення першої поставки житла є у п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ , у якому, зокрема, визначено, що під першою поставкою житла (об’єкта житлового фонду) розуміють перше передання готового новозбудованого житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або поставку послуг (уключаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

Ці норми поширюються також на першу поставку дачних або садових будинків, а також будь-яких інших об’єктів власності, зареєстрованих згідно із законодавством як житло (житловий фонд), індивідуальних гаражів чи індивідуальних місць на гаражних стоянках.

Відповідно до зазначеного підпункту звільняються від обкладання ПДВ операції з поставки житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першої поставки.

Отже, якщо операція з поставки підприємству послуг зі спорудження житла за його рахунок згідно з визначенням, що міститься у п.п. «а» п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, є першою поставкою житла, то відповідно наступна операція з поставки квартир третім особам не є першою поставкою житла.

Таким чином, ураховуючи вищезазначене, а також те, що обкладенню ПДВ за повною ставкою підлягають операції з першої поставки житла, то поставка житла, отриманого підприємством у власність, третім особам (друга поставка) звільняється від обкладення ПДВ. Відповідно, отримання передоплати за таке житло не є підставою для нарахування ПДВ у такій ситуації.

 

Наталія Кирпа,
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПІ у Дніпровському р-ні м. Києва