02.11.2009

Щодо оподаткування ПДФО інвестиційного прибутку

Лист від 12.10.2009 р. № 22292/7/16-0717

Щодо оподаткування ПДФО інвестиційного прибутку

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.10.2009 р. № 22292/7/16-0717

 

На виконання доручення Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 08.10.2009 р. № 04-27/917* Державна податкова адміністрація України повідомляє наступне.

* Див. також с. 6

прим. ред.

Згідно з нормами підпункту 9.6.2 пункту 9.6 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) операції з внесення платником податку коштів та майна до статутного фонду юридичної особи — резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права вважаються придбанням інвестиційного активу.

Подальший продаж окремого інвестиційного активу є операцією платника податку з корпоративними правами, а

позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу такого окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується виходячи з суми витрат, понесених в зв’язку з придбанням такого активу (з урахуванням норм підпункту 9.6.4 вказаного пункту) є інвестиційним прибутком (підпункт 9.6.2 пункту 9.6 статті 9 Закону № 889), що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб (підпункт 4.2.13 пункту 4.2 статті 4 Закону № 889) при здійсненні платником податку зазначеної операції.

Враховуючи викладене, згідно з прямими нормами Закону № 889

вклад (внесок) фізичної особи у вигляді майна (що знаходиться у власності такої особи) до статутного фонду юридичної особи — резидента є придбанням такою фізичною особою права власності на частку (пай) у статутному фонді такої юридичної особи, тобто є витратами, понесеними у зв’язку із придбанням інвестиційного активу.

За наслідками звітного року до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами

(підпункт 9.6.6 пункту 9.6 статті 9 Закону № 889). Фінансові результати операцій з інвестиційними активами (підпункт 9.6.1 пункту 9.6 статті 9 Закону № 889) обліковуються платником податку самостійно та окремо від інших доходів і витрат.

Зазначене вище зобов’язуємо довести до підпорядкованих податкових органів.

 

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Внески до статутного фонду та податок з доходів:
 позиції сторін залишилися без змін

Наші читачі добре обізнані з проблемою обкладення «

натуральних» внесків до статутного капіталу податком з доходів фізичних осіб. Ми неодноразово висвітлювали цю тему, у тому числі аналізуючи думки ДПАУ та Комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності (див. наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30, с. 43; № 101, с. 45).

Нагадаємо, що точки зору згаданого комітету та ДПАУ розійшлися в досить принциповому питанні: чи розглядати як дохід фізичної особи — учасника вартість майна, унесеного ним до статутного капіталу? Комітет однозначно стверджував, що це

не дохід. Водночас ДПАУ віднедавна (після виходу листа від 13.02.2008 р. № 2251/Б/17-0714) зайняла протилежну позицію та зазначає про необхідність віднесення вартості натурального внеску до складу доходів фізособи.

Не ставлячи зараз собі за мету відповісти по суті на це запитання (основні аргументи звучали у згаданих матеріалах), у межах коментаря звернемо увагу на розвиток ситуації. Комітет ВР з питань податкової та митної політики фактично вимагає від ДПАУ дезавуювати її позицію з питання, що розглядається, направивши нижчим за рівнем податковим органам ліберальну позицію Комітету (див. с. 6). Як бачимо, у листі, що коментується (направленому нижчим за рівнем податковим органам), ДПАУ в переважній частині переказала лист Комітету. Різниця лише в тому, що вона

не повторила ключову тезу щодо невключення до складу доходів майнових внесків до статутного капіталу, а обмежилася вказівкою на можливість формування витрат за придбаним інвестиційним активом, яку ніхто не заперечував.

Цілком очевидно,

думка ДПАУ залишилася незмінною . Вона, як і раніше, розглядає вартість таких внесків як доходи фізичних осіб — учасників з їх відповідним оподаткуванням.

 

Дмитро Винокуров