02.11.2009

Новини законодавства. Уточнення порядку розміщення та обігу цінних паперів

Новини від 11.06.2009 р. № 1522-VI

Уточнення порядку розміщення та обігу цінних паперів

 

Законом України від 11.06.2009 р. № 1522-VI

унесено зміни до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV (далі — Закон про цінні папери).

Серед нововведень слід зазначити положення, згідно з яким

емісійні цінні папери одного випуску можуть існувати тільки в одній формі (документарній чи бездокументарній). Крім того, обмеження, яке раніше було спеціально передбачено для векселів, щодо можливості їх існування виключно в документарній формі, тепер закріплено для всіх неемісійних цінних паперів.

З метою погодження положень

Закону про цінні папери та Закону про акціонерні товариства передбачено, що акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції.

До

Закону про цінні папери також уключено норму, згідно з якою акції існують виключно в бездокументарній формі. Вона, як і аналогічна норма Закону про акціонерні товариства, набере чинності 29.10.2010 р.

Уводиться обмеження, згідно з яким при приватному (закритому) розміщенні акцій публічного акціонерного товариства вони пропонуються акціонерам товариства та заздалегідь визначеному колу осіб, кількість яких не перевищує 100.

Установлено 60-денний строк із дня завершення розміщення цінних паперів, протягом якого уповноважений орган емітента має затвердити результати розміщення. Крім того, тепер 15-денний строк на подання ДКЦПФР звіту про результати розміщення цінних паперів для емітентів акцій відлічується не з дня затвердження результатів такого розміщення, як це передбачено для емітентів інших цінних паперів, а з дня реєстрації відповідних змін до статуту.

Закон,

за винятком норми про бездокументарну форму акцій, набуде чинності з дня офіційного опублікування.