05.11.2009

ПДВ. Якщо право на податковий кредит виникне тільки після оплати

Відповідь на запитання

Якщо право на податковий кредит виникне тільки після оплати

 

Транспортно-експедиторська компанія (як посередник, що працює за дорученням замовника) отримала від перевізника послуги перевезення, за якими перевізник (за першою подією — наданням послуг) виписав податкову накладну (ПН). Однак право відобразити податковий кредит за нею з’явиться в експедиторської компанії тільки після оплати перевізнику послуг перевезення. Як у такому разі підприємству-експедитору відобразити отриману ПН у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних і декларації з ПДВ?

(м. Харків)

 

У цьому випадку підприємство-експедитор керувалося

абзацом третім «посередницького» п. 4.7 Закону про ПДВ, який передбачає, що датою збільшення податкового кредиту посередника при здійсненні посередницької діяльності щодо придбання товарів (робіт, послуг) є дата перерахування коштів на користь продавця таких товарів (робіт, послуг).

Тому, отримавши податкову накладну від перевізника за першою подією (наданням послуг — здійсненням перевезення), відобразити за нею податковий кредит посередник не має права (зважаючи на неперерахування перевізнику оплати за транспортні послуги). Отже, у періоді отримання податкової накладної та відсутності при цьому права на податковий кредит, вважаємо, ані в Реєстрі, ані в декларації з ПДВ відображати таку податкову накладну підприємству не слід. Тобто таку податкову накладну доведеться відкласти до моменту здійснення оплати.

Тільки

в момент перерахування оплати перевізнику, коли у підприємства-експедитора виникне законне право на податковий кредит, яке підтверджуватиметься при цьому раніше отриманою податковою накладною, підприємство зможе внести запис про таку податкову накладну до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних у звичайному порядку (при цьому у графі 2 «дата отримання» Реєстру, вважаємо, потрібно поставити дату отримання такої накладної). Відповідно, після цього з Реєстру сума податкового кредиту в періоді здійснення оплати потрапить у загальному порядку до рядка 10.1 декларації з ПДВ і тим самим буде врахована у складі податкового кредиту платника податків у ПДВ-звітності. Зауважимо: через такі особливі правила відображення податкового кредиту в цьому випадку таку податкову накладну не можна вважати запізнілою або такою, що відображається несвоєчасно, тому рядок 16 декларації тут буде недоречним.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик