05.11.2009

ПДВ. Застосовувати спецрежим сільгосп-ПДВ мають право тільки сільгосппідприємства

Відповідь на запитання

Застосовувати спецрежим сільгосп-ПДВ мають право тільки сільгосппідприємства

 

Підприємство —

платник ПДВ (основна діяльність — торгівля) за договором позики придбало зернові культури, вирощені СПД — фізичною особою — єдиноподатником.

Чи підлягають обкладенню ПДВ поставки підприємством таких зернових покупцям та чи підпадають такі операції з реалізації цієї сільгосппродукції під пільговий спецрежим обкладення ПДВ у сільському господарстві?

(м. Кривий Ріг)

 

Ні

, у викладеній ситуації підприємство не має права застосовувати спецрежимний порядок оподаткування, установлений ст. 81 Закону про ПДВ.

Нагадаємо, що згідно з

п. 81.1 Закону про ПДВ спеціальний режим оподаткування може обрати резидент, який здійснює підприємницьку діяльність у сфері сільського та лісового господарства й рибальства і відповідає критеріям, установленим у пункті 81.6 цієї статті (далі — сільськогосподарське підприємство).

Сільськогосподарським

вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільгосптоварів (послуг) становить не менше 75 % вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 81.6 Закону про ПДВ).

Підприємство, основною діяльністю якого є

торгівля, не відповідає статусу сільгосппідприємства, отже, воно не має права застосовувати так званий спецрежим сільгосп-ПДВ. Здійснені ним операції, пов’язані з придбанням та реалізацією зернових культур, обкладаються ПДВ на загальних підставах з відображенням їх у декларації, складеній за загальною формою.

Припустимо, навіть якби це підприємство й відповідало б статусу сільгосппідприємства, і навіть якщо б воно було суб’єктом спецрежиму оподаткування (з отриманням Спецсвідоцтва), то в описаній ситуації на відображення в спеціальній (скороченій) декларації з ПДВ операцій із зазначеними зерновими культурами воно не мало б права, оскільки такі зернові є купованими, а не власне вирощеною сільгосппродукцією. Такий висновок випливає з норм

абзацу четвертого п. 5.1 Порядку № 166.

 

Анатолій БОБРО, економіст-аналітик