05.11.2009

Готівкові розрахунки. Поворотна допомога від підприємця та 10-тисячне обмеження

Відповідь на запитання

Поворотна допомога від підприємця та 10-тисячне обмеження

 

За один день підприємство отримало в касу поворотну фінансову допомогу від фізичної особи в сумі 11000 грн. (оформлено договір безпроцентної поворотної фінансової допомоги). Чи є це порушенням вимог Положення № 637?

(м. Донецьк)

 

Відразу зауважимо, що відповідь на це запитання залежатиме від того, хто є позикодавцем за договором про надання безпроцентної поворотної фінансової допомоги: підприємець чи звичайний громадянин.

Якщо грошові кошти на безоплатній поворотній основі надає

звичайний громадянин (навіть якщо він є підприємцем, але фігурує в договорі як звичайна фізособа), то сума таких коштів, які він вносить до каси підприємства, може перевищувати 10000 грн., оскільки на розрахунки фізичної особи з підприємством 10-тисячне обмеження не поширюється.

Якщо ж позикодавцем є

фізособа-підприємець, то в цьому випадку слід дотримуватися норм п. 2.3 Положення № 637. Нагадаємо: відповідно до них гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або декількома документами не повинна перевищувати 10000 грн. А платежі понад установлену граничну суму слід проводити виключно в безготівковій формі. Тобто підприємства та підприємці, що здійснюють між собою готівкові розрахунки, не повинні забувати про 10-тисячне обмеження. Інша справа, чи можна надання та погашення поворотної фінансової допомоги в готівковій формі відносити до готівкових розрахунків?

Для відповіді на це запитання орієнтуватимемося на термінологію самого

Положення № 637. Так, відповідно до п. 1.2 згаданого документа готівкові розрахунки — це платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, безпосередньо не пов’язаними з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. Що таке надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), видно з визначення позареалізаційних надходжень, наведеного в цьому ж пункті. У ньому зазначається, що це надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, у тому числі погашення дебіторської заборгованості, а також заборгованості за позиками. А оскільки поворотна фінансова допомога за своєю суттю є безпроцентною позикою, то її надання в готівковій формі вважається проведенням готівкових розрахунків і має здійснюватися тільки в межах 10000 грн.

Однак слід мати на увазі, що зазначене 10-тисячне обмеження поширюється тільки на платників готівки (тобто суб’єктів господарювання, які надають поворотну фінансову допомогу). А от для осіб, які приймають готівку (одержують поворотну фінансову допомогу), подібні обмеження не передбачено (див.

лист ДПАУ від 27.04.2005 р. № 11-113/1430-4321// «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 64).

У ситуації, що розглядається, фізособа-підприємець надала поворотну фінансову допомогу готівковими грошовими коштами в сумі

11000 грн., тим самим порушивши вимоги п. 2.3 Положення № 637. Однак оштрафувати її за перевищення 10-тисячного ліміту в контролюючих органів не вийде. Річ у тім, що при розрахунку штрафної санкції вони орієнтуються на ліміт каси. А для підприємців ліміт каси та строки здавання готівкової виручки не встановлюються (п. 2.7 Положення № 637). Єдине, що може загрожувати підприємцю, так це адмінштраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 136 до 255 грн.), передбачений ст. 1642 КУпАП.

Щодо підприємства, яке отримало фінансову допомогу, то потурбуватися про дотримання 10-тисячного обмеження йому доведеться тільки

при поверненні готівкових грошових коштів. Для цього воно може вибрати один із двох варіантів:

— розділити суму на дві частини, одну з яких (10000 грн.) виплатити готівкою, а другу (1000 грн.) — перерахувати в безготівковому порядку;

— здійснювати виплату готівкою протягом двох днів: наприклад, у перший день перерахувати 10000 грн., а у другий — сплатити залишок (1000 грн.).

А от щодо порушення 10-тисячного обмеження в періоді отримання поворотної фінансової допомоги можна не перейматися.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик