12.11.2009

Пошта редакції. У ході будівництва використано ТМЦ, раніше придбані для інших цілей

Відповідь на запитання

У ході будівництва використано ТМЦ, раніше придбані для інших цілей

 

На балансі підприємства обліковуються будівельні матеріали, придбані три роки тому з метою продажу. Наразі підприємство господарським способом будує власну виробничу базу та прийняло рішення використати з цією метою зазначені будівельні матеріали. Чи потрібно на вартість використаних будматеріалів здійснювати коригування раніше відображених валових витрат? Як це коригування відобразити в декларації з податку на прибуток?

(м. Одеса)

 

Почнемо з того, що за правилом, установленим

п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), витрати на придбання будь-яких запасів з метою використання їх у господарській діяльності підприємства включаються до складу валових витрат.

У ситуації, що розглядається, вартість будівельних матеріалів (тобто товарів), призначених первісно для продажу, але використаних у подальшому для будівництва власної виробничої будівлі, цілком правомірно було віднесено підприємством у момент придбання до складу валових витрат та відображено в рядку 04.1 декларації з податку на прибуток.

Оскільки товар не було продано, його вартість протягом трьох років брала участь у перерахунку балансової вартості запасів за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток на кінець звітного періоду.

Відповідно суму «вхідного» ПДВ було враховано підприємством у складі податкового кредиту.

При використанні будматеріалів, що значаться як товари, для будівництва власної виробничої будівлі слід мати на увазі таке. Згідно з

п.п. 8.4.2 Закону про податок на прибуток при самостійному спорудженні основних фондів для власних виробничих потреб уся сума понесених витрат, пов’язаних з таким спорудженням та введенням в експлуатацію, відноситься платником податків на збільшення балансової вартості відповідної групи основних фондів.

Оскільки будівлі, споруди та їх структурні компоненти належать до основних фондів групи 1 (див.

п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток), суму всіх витрат на самостійне спорудження виробничої будівлі, уключаючи вартість матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів та витрати на виплату заробітної плати працівникам, зайнятим таким спорудженням, у ситуації, що розглядається, має бути віднесено на збільшення її балансової вартості як окремого об’єкта основних фондів групи 1 на початок кварталу, наступного за кварталом уведення об’єкта в експлуатацію. Такі витрати амортизуватимуться з наступного кварталу після введення об’єкта в експлуатацію за нормою 2 % у розрахунку на податковий квартал.

Тому вартість використаних при будівництві ТМЦ слід на підставі

п. 5.9 Закону про податок на прибуток виключити зі складу валових витрат, а саме: відобразити її у графі 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. Отже, відбудеться зменшення балансової вартості запасів на кінець звітного періоду без збільшення валових витрат. Аналогічний підхід до податкового обліку ТМЦ, придбаних для використання в господарській діяльності та витрачених для виготовлення об’єктів основних фондів, продемонструвала ДПАУ в листі від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 11).

При цьому змін стану розрахунків з бюджетом з ПДВ

не відбувається, оскільки призначення матеріальних цінностей, по суті, не змінюється — вони використовуються в госпдіяльності платника податків.

У

бухгалтерському обліку витрати на будівництво об’єктів основних засобів від початку і до завершення будівельних робіт та введення об’єктів в експлуатацію згідно з п. 48 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561 визнаються незавершеними капітальними інвестиціями (незавершеним будівництвом).

При господарському способі облік витрат ведеться підприємством на

рахунку 15 «Капітальні інвестиції» у кореспонденції з рахунками обліку виробничих запасів, послуг допоміжних виробництв, зносу основних засобів та розрахунків з кредиторами (із заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи, за послуги машин та механізмів тощо).

Покажемо на умовному прикладі порядок переведення товару в матеріали, що використовуються для спорудження об’єкта основних фондів.

Приклад.

У червні 2006 року фірма «Схід» придбала товар (будівельні матеріали) на суму 48000 грн. (без ПДВ — 40000 грн.; ПДВ 20 % — 8000 грн.) з метою продажу. Вартість товару без ПДВ уключено до складу валових витрат (за першою подією) та брала участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

У жовтні 2009 року товари (будматеріали) на суму 30000 грн. (без урахування ПДВ) було використано для будівництва власної виробничої будівлі.

У податковому та бухгалтерському обліку підприємства ці операції відображаються такими записами:

 

Облік використання при спорудженні
основних фондів ТМЦ, раніше придбаних для продажу

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Червень 2006 року

1

Перераховано постачальнику передоплату за товари

48000

371

311

40000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі передоплати за товари

8000

641/ ПДВ

644

3

Отримано від постачальника товари

40000

281

631

— *

* Вартість товарів бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

8000

644

631

5

Здійснено залік передоплати

48000

631

371

Жовтень 2009 року

6

Передано зі складу будматеріали для спорудження виробничої будівлі (товари переведено до розряду будівельних матеріалів)

30000

205

281

7

Списано будівельні матеріали для спорудження виробничої будівлі

30000

152

205

-30000*

* Відкориговано валові витрати шляхом відображення вартості товарів, використаних для спорудження об’єкта основних фондів, у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. Вартість використаних будівельних матеріалів, раніше придбаних для продажу, у сумі 30000 грн. збільшить балансову вартість основних фондів групи 1 на початок розрахункового кварталу, наступного за кварталом уведення об’єкта в експлуатацію, і з цього ж моменту почне амортизуватися.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик