19.10.2009

Телекомунікаційні мережі відносяться до передавальних пристроїв

Лист від 25.05.2009 р. № 10811/7/15-0217

Телекомунікаційні мережі відносяться до передавальних пристроїв

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.05.2009 р. № 10811/7/15-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист ЗАТ <...> щодо особливостей визначення груп основних фондів та застосування норм амортизації і повідомляє.

Визначення груп основних фондів для нарахування амортизаційних відрахувань з метою оподаткування має здійснюватись виключно на підставі Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (стаття 8).

Для цілей бухгалтерського обліку формування інформації з основних засобів, у тому числі нарахування амортизації, має здійснюватись згідно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.05.2000 за № 288/4509.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» об’єкт основних засобів

— це: закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Законом України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 № 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційна мережа визначена як комплекс технічних засобів телекомунікацій та споруд, призначених для маршрутизації, комутації, передавання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних чи інших електромагнітних системах між кінцевим обладнанням. У свою чергу, під технічними засобами телекомунікацій розуміють обладнання, станційні та лінійні споруди, призначені для утворення телекомунікаційних мереж; а під спорудами електрозв’язку — будівлі, вежі, антени, що використовуються для організації електрозв’язку (телекомунікації).

Крім того, відповідно до Національного стандарту № 2 «Оцінка нерухомого майна», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 р. № 1442, споруди — земельні поліпшення, що не належать до будівель та приміщень, призначені для виконання спеціальних технічних функцій (дамби, тонелі, естакади, мости тощо); а передавальні пристрої — земельні поліпшення, створені для виконання спеціальних функцій з передачі енергії, речовини, сигналу, інформації тощо будь-якого походження та виду на відстань (лінії електропередачі, трубопроводи, водопроводи, теплові та газові мережі, лінії зв’язку тощо).

Підпункт 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» установлено, що будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі жилі будинки та їх частини (квартири і місця загального користування), вартість капітального поліпшення землі відносяться до групи 1 основних фондів.

До складу 4 групи належать електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, комп’ютерні програми, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів).

При цьому слово «інші» у контексті «інші інформаційні системи» доповнює перелік складових 4 групи, які наведені перед словосполученням «інші інформаційні системи», тобто дозволяє розширити перелік основних засобів, пов’язаних з електронно-обчислювальними машинами, іншими машинами для автоматичного оброблення інформації, пов’язаними з ними засоби зчитування або друку інформації (за аналогією — словосполучення «інші машини для автоматичного оброблення інформації» в даному визначенні розширяє поняття «електронно-обчислювальні машини»).

Утворення телекомунікаційних мереж не можливе без призначених для цього телекомунікаційних споруд та антен, які є передавальними пристроями

. Підпунктом 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», який є законом прямої дії, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої класифіковані, як 1 група основних фондів, і як наслідок не можуть бути віднесені до 4 групи основних фондів.

З огляду на викладене, Державна податкова адміністрація України

вважає за можливе віднесення телекомунікаційних мереж лише до складу основних фондів 1 групи.

 

Заступник голови С. Чекашкін