26.10.2009

Щодо включення доплати за минулий період в розрахунок середньої зарплати для лікарняних

Лист від 04.09.2009 р. № 04-06/

Щодо включення доплати за минулий період в розрахунок середньої зарплати для лікарняних

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.09.2009 р. № 04-06/Ш-186з-225

 

Згідно з абзацом 1 пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок),

розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Відповідно до пункту 7 Порядку

середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У разі, якщо в місяці розрахункового періоду було здійснено доплату до заробітної плати за минулий період, ця сума включається в обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

.

 

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Донарахована сума заробітної плати за минулий період ураховується в тому
місяці розрахункового періоду, в якому її донараховано

Згідно з Порядком розрахунку середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, розрахунковим періодом, за який розраховується середня заробітна плата, є останні шість календарних місяців (з першого по перше число), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

І відповідно, до розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах уключається нарахована в розрахунковому періоді заробітна плата за видами виплат, до яких належать основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі) згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

На практиці часто трапляються випадки, коли працівнику донараховують дохід за минулий період (наприклад, у зв’язку з виправленням помилки). Згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції № 5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу чи виправленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Закономірно виникає запитання: чи беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для визначення лікарняних, допомоги по вагітності та пологах суми зарплати, донарахованої в одному з місяців розрахункового періоду за місяць, який до розрахункового періоду не включається?

У листі, що коментується, фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності чітко відповіли:

суми донарахованої зарплати включаються до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних та суми допомоги по вагітності та пологах.

 

Тетяна Онищенко