26.10.2009

Думка фахівців офіційних органів. Сума індексації, яка нараховується за минулі місяці в поточному, компенсації не підлягає

Стаття

Сума індексації, яка нараховується за минулі місяці в поточному, компенсації не підлягає

 

Згідно з абзацом сьомим п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, у разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян здійснюється їх компенсація відповідно до законодавства.

У свою чергу, відповідно до п. 2 Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159, компенсація громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати проводиться в разі затримки на один і більше календарних місяців виплати нарахованих громадянам грошових доходів.

Сума компенсації розраховується як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівнику заробітної плати за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) та приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, ділений на 100.

З викладеного випливає, що доходи громадян, у тому числі заробітна плата, компенсуються у випадку, якщо їх було нараховано, але не виплачено своєчасно.

Згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, включаються до фонду додаткової заробітної плати.

Отже,

у цьому випадку компенсація сум індексації не проводиться, оскільки їх не було нараховано.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,

начальник відділу політики доходів

та подолання бідності Міністерства праці

та соціальної політики України