03.09.2009

Щодо ставки єдиного податку

Лист від 15.09.2006 р. № 4903/

Щодо ставки єдиного податку

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.09.2006 р. № 4903/А/15-1114

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> запити <...> стосовно деяких питань з оподаткування, направлені зверненням <...>, і повідомляє.

 

<...>

 

Щодо ставки єдиного податку

Згідно з Указом Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції Указу Президента України від 28.06.99 № 746/99 (далі — Указ) спрощена система запроваджується для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи за умови дотримання ними обов’язкових вимог, визначених статтею 1 цього Указу. Однією з таких вимог є те, що протягом календарного року в трудових відносинах із СПД, уключаючи членів їх сімей, має перебувати не більше 10 осіб.

Статтею 2 Указу визначено, що фізична особа — платник єдиного податку сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, який установлюється місцевими радами за місцем державної реєстрації цього платника залежно від виду діяльності в межах від 20 до 200 грн. на місяць (з використанням найманої праці, уключаючи членів його сім’ї, — збільшується на 50 відсотків за кожну особу).

За роз’ясненням Мінпраці України, згідно з Кодексом законів про працю (п. 2 статті 23) суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, який використовує найману працю, має право на період декретних відпусток укласти строковий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.

У такому разі, оскільки використовується праця працівника, прийнятого за строковим трудовим договором, то ставка єдиного податку за нього збільшується на 50 відсотків, як і передбачено статтею 1 Указу.

При цьому кількість найманих працівників буде збільшено на одну особу, але ставка єдиного податку збільшуватиметься на 50 відсотків тільки за тих працівників, працю яких фактично використовують

.

Звертаємо увагу на дотримання в такому разі платником єдиного податку вимог статті 1 Указу стосовно обмеження перебування у трудових відносинах, включаючи членів сім’ї, не більше 10 осіб

.

Якщо на місце працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною, не прийнято іншу людину, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого найманого працівника, який перебуває в такій відпустці, не збільшується.

 

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

За працівницю, яка перебуває в декретній відпустці,
 50 % єдиного податку фізособа-підприємець не доплачує

Ви знаєте, що згідно зі ст. 1 Указу № 727 чисельність найнятих працівників у платника єдиного податку — фізичної особи

не повинна перевищувати 10 осіб. При цьому, на відміну від юридичних осіб — єдиноподатників, які враховують середньооблікову чисельність працівників, фізособи-єдиноподатники враховують кожного фактично прийнятого за трудовим договором працівника.

Тому якщо на місце працівниці, яка перебуває в декретній відпустці чи у відпустці для догляду за дитиною, приймається інший працівник за строковим договором на час відсутності основного працівника, підприємець фактично використовує роботу

працівника, прийнятого за строковим договором. І хоча чисельність найнятих працівників у штатному розписі при цьому збільшується на одну особу, ставка єдиного податку збільшується на 50 % тільки за тих працівників, робота яких фактично використовується.

Якщо ж місце працівниці-декретниці залишається не зайнятим, ставка єдиного податку за неї в період її відсутності не збільшується. Тобто працівниця, яка перебуває в декретній відпустці чи у відпустці для догляду за дитиною, ураховується в розрахунку середньооблікової чисельності, а от 50 % єдиного податку за неї доплачувати не потрібно.