03.09.2009

Щодо реєстрації платником ПДВ підприємця — платника єдиного податку

Лист від 11.03.2008 р. № 3004/

Щодо реєстрації платником ПДВ підприємця — платника єдиного податку

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.03.2008 р. № 3004/Д/17-0714

 

ДПАУ розглянула лист щодо реєстрації платником ПДВ фізичної особи — підприємця, який є платником єдиного податку, і повідомляє.

Указом Президента України від 03.07.98 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ) спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, при дотриманні ними, зокрема, умови щодо неперевищення встановленого пунктом 1 Указу обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік у 500 тис. грн. Тобто саме з

виручки, яка не перевищує 500 тис. грн., і сплачується єдиний податок.

Звітним податковим періодом для фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку, згідно зі ст. 4 Указу є квартал. Свідоцтво про сплату єдиного податку видається підприємцю на календарний рік. У зв’язку з

цим для визначення періоду, протягом якого слід розглядати питання щодо можливості реєстрації підприємця — платника єдиного податку платником податку на додану вартість, є календарний рік.

Суб’єкти малого підприємництва — фізичні особи, які сплачують єдиний податок, не є платниками податків і зборів, перелічених у пункті 6 статті 1 Указу, в

тому числі податку на додану вартість.

Водночас згідно з п. 9.4 ст. 9 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ), якщо особа, на яку не поширюється дія п. 2.3 ст. 2 цього Закону, як платник податку вважає за доцільне добровільно зареєструватися платником податку і відповідає вимогам п.п. 2.2 ст. 2 цього Закону, така реєстрація провадиться за її заявою.

Якщо обсяг оподатковуваних операцій особи протягом звітного податкового періоду перевищує суму, визначену п.п. 2.3.1 ст. 2 цього Закону, не більше ніж у два рази, така особа зобов’язана надіслати податковому органу заяву про реєстрацію протягом двадцяти календарних днів, наступних за таким звітним податковим періодом.

Відповідно до п. 2.2 ст. 2 Закону про ПДВ платником цього податку є будь-яка особа, яка за своїм добровільним рішенням зареєструвалася платником податку.

Згідно з п.п. 2.3.1 ст. 2 Закону про ПДВ особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку у разі, коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахована (сплачена, надана) такій особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість).

Фізична особа — підприємець, який є платником єдиного податку і обсяг виручки

у якого не перевищує 500000 грн. на календарний рік, не має обов’язку щодо реєстрації платником податку на додану вартість у цьому податковому періоді.

При цьому згідно зі ст. 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана СПД на розрахунковий рахунок або/та в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

 

Заступник голови О. Матвєєв



коментар редакції

Підприємець-єдиноподатник не зобов’язаний бути платником ПДВ

У цьому випадку ДПАУ нагадує, що, обираючи єдиний податок,

підприємець-єдиноподатник реєструватися платником ПДВ не зобов’язаний (навіть якщо обіги при цьому у нього перевищили 300 тис. грн.). Таким чином, бути чи не бути платником ПДВ підприємець вирішує для себе самостійно. Підстави для цього — ст. 6 Указу № 727, що звільняє суб’єктів малого підприємництва — спрощенців від низки податків і зборів, у тому числі й від ПДВ (що також уточнено і п. 4 постанови № 507). До речі, на те, що підприємцям-єдиноподатникам надано право вибору щодо їх реєстрації платниками ПДВ, ДПАУ неодноразово звертала увагу й раніше (лист від 18.07.2006 р. № 3877/Р/17-0415, п. 3 р. II листа ДПАУ від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117// «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15).

Нагадаємо також: «новорічна» постанова КМУ № 1118, що намагалася внести до цього запитання свої корективи та зробити всіх підприємців-єдиноподатників виключно неплатниками ПДВ, була скасована. Отже, на сьогодні питання перебування в рядах платників ПДВ як і раніше вирішується на розсуд підприємця-спрощенця.