03.09.2009

Щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ платником єдиного податку при зміні ставки єдиного податку з 10 % на 6 %

Лист від 30.05.2005 р. № 10517/7/15-1217

Щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ платником єдиного податку при зміні ставки єдиного податку з 10 % на 6 %

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.05.2005 р. № 10517/7/15-1217

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із змінами, внесеними Законом України від 25.03.2005 р. № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» (далі — Закон № 2505), зокрема до Закону України «Про податок на додану вартість», повідомляє наступне.

<...>

У разі коли відвантаження товарів (послуг) покупцю відбулося в період, коли платник єдиного податку — юридична особа працював на спрощеній системі оподаткування за ставкою єдиного податку 10 відсотків, а оплата коштами отримана після реєстрації платником ПДВ та переходу на ставку єдиного податку 6 відсотків, податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не нараховуються (крім випадків, коли платник податку на додану вартість обрав касовий метод визначення податкових зобов’язань з ПДВ).

Якщо ж платником податку на додану вартість застосовується касовий метод визначення податкових зобов’язань, він зобов’язаний у наведеному прикладі задекларувати податкові зобов’язання з ПДВ за фактом оплати та погасити їх у встановленому законодавством порядку.

Якщо від покупця оплата за майбутні поставки товарів (послуг) отримана коштами в період, коли платник єдиного податку — юридична особа працював на спрощеній системі оподаткування за ставкою єдиного податку 10 відсотків, а відвантаження товарів відбулося після реєстрації такої особи платником ПДВ та переходу на ставку єдиного податку 6 відсотків, то податкове зобов’язання з ПДВ платником податку на додану вартість не нараховується, оскільки для оподаткування ПДВ поставка товарів є другою подією

.

Зазначене просимо довести до відома підвідомчих податкових органів та платників єдиного податку — юридичних осіб.

 

Директор Департаменту

оподаткування юридичних осіб А. Богдан



коментар редакції

Перехідні операції: ПДВ не нараховується,

крім випадку застосування касового методу

Лист стосується

перехідних угод єдиноподатників-юросіб: коли перша подія відбулася в «без-ПДВшний» період (на ставці єдиного податку 10 %, хоча однаковою мірою це стосується й інших неплатників ПДВ), а друга (завершальна) операція відбулася вже після реєстрації підприємства платником ПДВ (переходу на ставку 6 % чи, наприклад, загальну систему оподаткування). У такому разі, як роз’яснюється в листі, при здійсненні другої (завершальної) операції податкові зобов’язання в підприємства не виникають та нараховувати ПДВ йому не потрібно. Таким чином, на дату другої події жодних змін у ПДВ-обліку в підприємства не станеться.

Виняток становить тільки випадок, коли, ставши платником ПДВ, юрособа обрала при цьому «касовий метод» обліку та отримує оплату за раніше відвантажений товар. У такому разі дійсно щодо оплати підприємству належить нарахувати ПДВ-зобов’язання.

Додамо, що роз’яснення аналогічного характеру можна зустріти і в п. 35 листа ДПАУ від 28.01.2003 р. № 1399/7/15-3317, листі ДПАУ від 15.03.2007 р. № 1192/Б/17-0415, а тема перехідних операцій докладно розглядалася в статтях «Перехідні угоди при зміні спрощеної системи оподаткування на загальну» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 90; «Змінюємо систему оподаткування (із загальної на спрощену чи навпаки)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 96, «Перехідні угоди фізичних осіб-підприємців» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11.