03.09.2009

Про окремі питання застосування пункту 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

Лист від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217

Про окремі питання застосування пункту 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із численними запитами платників податків, органів державної податкової служби на місцях та з метою належної організації адміністрування податку на прибуток повідомляє про окремі питання застосування пункту 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Пунктом 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) встановлено порядок податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів).

Так, відповідно до абзацу першого цього пункту платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості запасів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Тобто відповідно до Закону в перерахунку беруть участь лише ті запаси, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат. Сутність перерахунку полягає в порівнянні вартості залишків запасів на кінець звітного періоду з вартістю залишків на початок звітного року та відповідному уточненні платником податків або валових доходів (у рядку 01.2 декларації з податку на прибуток підприємства у разі приросту запасів), або валових витрат (у рядку 04.2 декларації з податку на прибуток підприємства у разі убутку запасів).

Таким чином, якщо в осіб, які у відповідному податковому звітному періоді перейшли на загальну систему оподаткування зі спрощеної системи або з фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП), обліковуються запаси, придбані та оприбутковані в період сплати ФСП або єдиного податку (тобто витрати на придбання яких не було включено до складу валових),

вартість таких запасів не підлягає відображенню в таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства та відповідно не враховується при подальшому перерахунку по пункту 5.9 ст. 5 Закону.

Зазначені вище платники податку мають право на застосування цього пункту лише до запасів, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких було включено до складу валових витрат у таких випадках:

— або якщо запаси були придбані та оприбутковані платниками після переходу на загальну систему оподаткування,

— або якщо до перебування цих осіб на спрощеній системі або на ФСП вони були платниками податку на прибуток на загальних підставах і мають запаси, придбані та оприбутковані в період перебування на загальній системі оподаткування

.

Головам Державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

 

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Запаси, придбані на єдиному податку,

до валових витрат не включаються

Отже, при переході на загальну систему оподаткування врахувати у валових витратах вартість запасів, придбаних у період перебування на спрощеній системі,

не вийде. Вартість таких ТМЦ не підлягає відображенню в таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації з податку на прибуток і не бере участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток. А право на ВВ підприємство отримує лише за:

— «перехідними» запасами, купленим ще в часи, коли до переходу на єдиний податок підприємство перебувало на загальній системі оподаткування та було платником податку на прибуток;

— запасами, придбаними та оприбуткованими вже (після відходу від єдиного податку) на загальній системі оподаткування.

Зазначимо, що на сьогодні ця позиція ДПАУ є усталеною (аналогічні роз’яснення наводилися в листах ДПАУ від 29.03.2007 р. № 3046/6/15-0316; п. 2 листа від 25.02.2008 р. № 3613/7/15-0217; запитання 6 брошури з питань оподаткування, доведеної листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83; листі Держкомпідприємництва від 28.12.2007 р. № 9779).