01.04.2010

Пошта редакції. Повернення податкової малоцінки в обліку покупця

Відповідь на запитання

Повернення податкової малоцінки в обліку покупця

 

У грудні 2009 року підприємством на умовах попередньої оплати придбано принтер за 1140 грн. (у тому числі ПДВ — 190 грн.), який зараховано на субрахунок 112 як малоцінні необоротні матеріальні активи. При передачі його в місяці придбання в експлуатацію було нараховано бухгалтерську амортизацію в розмірі 100 % вартості. У лютому 2010 року через неналежну якість принтер було повернено продавцю, який у тому ж місяці повернув грошові кошти.

Як правильно відобразити в податковому обліку покупця таке повернення?

(м. Харків)

 

Спочатку уточнимо, що для податкових цілей придбаний підприємством принтер має бути класифіковано як

податкову малоцінку і обліковуватися в загальному порядку, передбаченому для товарів з уключенням витрат на його придбання до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток (як пов’язаних з господарською діяльністю) та з подальшим перерахунком балансової вартості за правилами п. 5.9 згаданого Закону. Це стосується будь-яких матеріальних цінностей, призначених для використання в господарській діяльності платника податку понад 365 календарних днів, вартість яких не перевищує 1000 грн., і прямо встановлено абзацом другим п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток.

Оскільки в ситуації, що розглядається, підприємство в бухгалтерському обліку використовує метод нарахування амортизації «100 %», то в тому звітному періоді, в якому принтер передано в експлуатацію, його вартість відразу ж має бути віднесено до валових витрат і вона не підлягає обліку в залишках запасів на кінець звітного періоду (не наводиться у графі 5 рядка А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства) і відповідно виключається з подальшого перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Повернення товарів (а отже, і податкової малоцінки) регулюється

п. 5.10 Закону про податок на прибуток, який приписує в разі якщо після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів або права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат (балансової вартості основних фондів) у звітному періоді, в якому відбулася така зміна суми компенсації.

Простіше кажучи,

у періоді повернення податкової малоцінки (принтера) покупцю необхідно відкоригувати валові витрати, для чого вартість товару, поверненого продавцю, відображається зі знаком «-» за рядком 05.1 «зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)» декларації з податку на прибуток підприємства звітного (податкового) періоду повернення. Зауважте, якщо повернення товарів (податкової малоцінки) відбувається в одному звітному (податковому) періоді, то рядок 05.1 декларації з податку на прибуток підприємства не заповнюється: підсумкова сума валових витрат (тобто сума після коригувань) відображається в її рядку 04.1.

Варте уваги, що

при поверненні товару (податкової малоцінки) коригування в податковому обліку покупця обмежуються виключно рядком 05.1, тобто при розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів за п. 5.9 Закону про податок на прибуток сума повернення не показується у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 «Запаси, використані не в господарській діяльності» до декларації з податку на прибуток підприємства. Мало того, навіть якщо об’єкт, який виведено з експлуатації та підлягає поверненню постачальнику, раптом «затримається» на складі на кінець звітного періоду, то при відображенні його вартості в рядку 05.1 зі знаком «-» до графи 5 рядка А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації така балансова вартість потрапити не повинна, адже податковому обліку приросту (убутку) підлягають тільки витрати на придбання запасів, уключених до валових витрат платника податку. Інакше кажучи, з точки зору податкового обліку приросту (убутку) вплив вартості поверненого товару на перерахунок за п. 5.9 Закону про податок на прибуток слід розглядати на загальних підставах.

Повертаючи товар постачальнику підприємству-покупцю

необхідно відкоригувати податковий кредит з ПДВ у бік його зменшення. Обов’язок з надання покупцю розрахунку відкоригованого значення податку при поверненні товару згідно з п. 4.5 Закону про ПДВ покладено на постачальника. Покупець же на підставі отриманого розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додатку 2 до податкової накладної) товару зобов’язаний зменшити суму податкового кредиту за результатами податкового періоду, протягом якого проведено перерахунок, тобто за першою з подій: або на день повернення грошових коштів, або на момент повернення товару (лист ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117). Але такі дії покупець виконує, якщо він зареєстрований платником податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит при отриманні такого товару. Сума зменшення податкового кредиту покупцем відображається зі знаком «мінус» у рядку 16.2 «згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону» декларації з ПДВ. У цьому випадку разом із декларацією подається додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Скориставшись даними, зазначеними в поставленому запитанні, наведемо кореспонденції рахунків з відображення

в обліку покупця описаних операцій.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума, грн.

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Придбання об’єкта податкової малоцінки

1

Проведено попередню оплату постачальнику за принтер

371

311

1140

950*

* У декларації з податку на прибуток підприємства ця сума відображається за рядком 04.1 у складі витрат на придбання товарів (робіт, послуг).

2

Відображено податковий кредит з ПДВ з вартості принтера (за наявності податкової накладної)

641

644

190

3

Оприбутковано принтер, отриманий від постачальника

153

631

950

4

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

190

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

1140

6

Уведено в експлуатацію принтер

112

153

950

7

Нараховано амортизацію вартості принтера

93

132

950

Повернення об’єкта податкової малоцінки

1

Списано суму нарахованого зносу принтера

132

112

950

2

Відображено заборгованість постачальника в сумі первісної вартості принтера з одночасним визнанням доходу

377

719

950

-950*

* Вартість товару, поверненого продавцю, показується зі знаком «-» за рядком 05.1 декларації з податку на прибуток підприємства звітного (податкового) періоду повернення.

3

Відкориговано суму податкового кредиту з ПДВ (методом «червоне сторно»)

641

644

190

4

Віднесено на збільшення заборгованості постачальника суму ПДВ

377

644

190

5

Зараховано на поточний рахунок покупця грошові кошти, що надійшли від постачальника принтера в погашення заборгованості

311

377

1140

 

Тетяна Войтенко