15.04.2010

Щодо окремих питань оподаткування. 4. Щодо проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток

Лист від 22.02.2010 р. № 1824/5/15-0516

Початок

Попередній фрагмент

4. Щодо проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток

Наказом ДПАУ від 05.12.2008 р. № 761 затверджено Примірний порядок проведення камеральної перевірки та здійснення контролю за справлянням податку на прибуток, який є внутрішніми рекомендаціями органам державної податкової служби щодо проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток, а також виявлення помилок при уточненні показників раніше поданої звітності платником податку.

З метою запобігання подвійного відображення

в декларації з податку на прибуток виправленої помилки вказаними рекомендаціями передбачено порядок перевірки рядків 14 та 15 декларації з урахуванням виправлення помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку платником податку.



коментар редакції

Відображення даних уточнюючого
розрахунку в декларації з податку на прибуток

Уявимо ситуацію — платник податків виявив помилку в декларації з податку на прибуток та виправив її шляхом подання уточнюючого розрахунку. При заповненні поточної декларації з податку на прибуток перед ним постає запитання — чи потрібно в цій декларації зазначати дані раніше поданого уточнюючого розрахунку?

З одного боку, у згаданому Порядку № 761 зазначено, що при виправленні помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку рядок 02.2 декларації

не заповнюється. Те саме зазначено і щодо ряд. 05.2 декларації (нагадаємо, що ряд. 02.2 і 05.2 — це ті рядки, які заповнюються при виправленні помилки). З іншого — значення ряд. 15 декларації звітного періоду має дорівнювати ряд.14 попереднього звітного періоду поточного року з урахуванням уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за попередні звітні періоди.

Невже виправлення власне валових доходів та валових витрат (амортизації) у декларації відображати не потрібно, а виправлену суму податку — потрібно?! Але такий порядок заповнення декларації призведе до перекручення показників декларації з податку на прибуток!

Насправді в Порядку № 761 протиріччя немає. Адже в ньому зазначено лише про невідображення даних уточнюючого розрахунку в коригувальних ряд.02.2 і 05.2,

але нічого не зазначається про те, що ці показники не потрібно вказувати в тих рядках, в яких власне і було допущено помилки. Тому, на наш погляд, декларацію з податку на прибуток слід заповнювати так: у рядках, в яких було допущено помилку, зазначати правильні показники, тобто так, нібито помилки не було. А суму донарахованого (або навпаки зменшеного) за уточнюючим розрахунком податку вказувати в ряд.15 відповідно зі знаком «+» або «-». Але такий механізм діє тільки в разі, якщо помилку було допущено та виявлено в межах одного року.

Якщо ж помилку було допущено в попередньому році, а виявлено в поточному, то дані уточнюючого розрахунку до декларації переносити взагалі не потрібно. Оскільки уточнюючий розрахунок має статус податкової декларації, то його дані пройдуть за особовим рахунком і без його відображення в декларації. Саме такий механізм виправлення помилок з податку на прибуток ми пропонували в тематичному номері «Виправлення помилок з податку на прибуток» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19). Наскільки нам відомо, податкові органи на місцях дотримуються такої ж точки зору і, мабуть, ДПАУ мала намір сказати те ж саме.

 

Дмитро Костюк

Закінчення