05.08.2010

Щодо бухгалтерського обліку операцій з облігаціями

Лист від 02.09.2009 р. № 31-34000-20-16/23504

Щодо бухгалтерського обліку операцій з облігаціями

Лист Міністерства фінансів України від 02.09.2009 р. № 31-34000-20-16/23504

 

Міністерство фінансів України на запит щодо бухгалтерського обліку операцій з облігаціями повідомляє, що

для відображення розміщення (перепродажу) емітентом власних облігацій та їх викупу застосовується Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 (рахунок 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями»).

 

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Розміщення (перепродаж) та викуп власних
облігацій емітент відображає на рахунку 52

Згідно з п. 1 ст. 7 Закону України від 23.02.2006 р. № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок»

облігація — це цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов’язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк і виплатити дохід за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

Як абсолютно справедливо зазначив Мінфін у листі, що коментується, Інструкцією № 291 для відображення в бухгалтерському обліку розрахунків з іншими особами за випущеними та сплаченими

власними облігаціями визначено рахунок 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями». Щоправда, на тому, що на цьому рахунку 52 обліковуються облігації строком погашення понад дванадцять місяців з дати балансу (тобто довгострокові), Мінфін чомусь не акцентував увагу.

Нагадаємо, що рахунок

52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями» має три субрахунки:

521 «Зобов’язання за облігаціями», за кредитом якого ведеться облік боргових зобов’язань за номінальною вартістю облігацій, за дебетом — погашення заборгованості за розрахунками з власниками облігацій;

522 «Премія за випущеними облігаціями», де за кредитом обліковуються отримані премії за випущеними емітентом облігаціям, тобто суми перевищення ціни продажу облігацій над їх номінальною вартістю. Ці суми є доходом емітента та списуються в міру амортизації до дебету цього субрахунку з одночасним визнанням фінансових доходів (кредит субрахунку 733 «Інші доходи від фінансових операцій»);

523 «Дисконт за випущеними облігаціями»: на цьому субрахунку (за дебетом) обліковується від’ємна різниця між ціною розміщення випущених облігацій та їх номінальною вартістю (дисконт). Сума такої різниці є нічим іншим, як витратами емітента. Амортизація дисконту списується з цього субрахунку до дебету субрахунку 952 «Інші фінансові витрати».

Зверніть увагу: у Балансі (форма № 1) знаходить своє відображення згорнуте сальдо за рахунком

52 (у розділі III Пасиву).

Що ж до обліку операцій

з короткостроковими облігаціями (які є такими первісно), то, на жаль, Інструкцією № 291 спеціального рахунка для цього не визначено. Тому буде логічним, на наш погляд, у цій ситуації скористатися правом відкриття додаткових субрахунків бухгалтерського обліку. Наприклад, з метою обліку зобов’язань за короткостроковими облігаціями можна скористатися спеціально запровадженими субрахунками до субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».