05.08.2010

Про первинні документи, що підтверджують господарські операції

Лист від 27.11.2006 р. № 31-34000-20-23/25136

Про первинні документи, що підтверджують господарські операції

Лист Міністерства фінансів України від 27.11.2006 р. № 31-34000-20-23/25136

(витяг)

 

Міністерство фінансів України у зв’язку зі зверненням <…> повідомляє.

<…>

[2.] Відповідно до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та пунктом 2.1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88,

первинними документами є письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Рахунок (рахунок-фактура) за своїм призначенням не відповідає ознакам первинного документа

, оскільки ним не фіксується будь-яка господарська операція, розпорядження чи дозвіл на проведення господарської операції, а він має тільки інформаційний характер. Форма рахунка (рахунка-фактури) не належить до типових форм, що затверджуються Держкомстатом, застосування неї нормативно-правовими актами не передбачено, тому при складанні такого документа слід керуватися нормами зазначеного Закону України.

<…>

[4.] Відповідно до частини 3 статті 8 зазначеного Закону України

відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за несвоєчасне складання

документів, за недостовірність даних, наведених у первинних документах, несуть особи, які склали та підписали ці документи. Крім того, відповідно до пункту 2.15 зазначеного Положення первинні документи підлягають обов’язковій перевірці працівниками, які ведуть бухгалтерський облік, за формою і змістом, тобто перевіряються наявність у документі обов’язкових реквізитів та відповідність господарської операції діючому законодавству, логічна ув’язка окремих показників.

<…>

 

Заступник міністра Т. Єфименко