16.12.2010

Погляд у майбутнє: ЄСВ. ЄСВ на заробітну плату працівника-інваліда

Відповідь на запитання

ЄСВ на заробітну плату працівника-інваліда

 

У фізичної особи — підприємця працює інвалід. За якою ставкою потрібно буде нараховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування на заробітну плату працівника-інваліда з 01.01.2011 р.?

(м. Одеса)

 

Згідно з

ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, який набере чинності з 1 січня 2011 року, роботодавці — юридичні та фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту), входять до числа платників єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Розмір ставки ЄСВ

у частині нарахувань на заробітну плату для роботодавців залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого належать платники ЄСВ з урахуванням видів їх економічної діяльності. Мінімальний розмір ставки ЄСВ становить 36,76 %, максимальний — 49,7 % бази нарахування ЄСВ.

Водночас для окремих категорій роботодавців

Законом № 2464 встановлено спеціальні (пільгові) ставки ЄСВ у частині нарахувань. Згідно з ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 для підприємств, установ та організацій, в яких працюють інваліди, розмір ставки ЄСВ становить 8,41 % бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів. Причому під базою нарахування ЄСВ у цьому випадку розуміються тільки доходи у вигляді заробітної плати (п. 3.11 Інструкції № 21-5).

На жаль,

ФОП не зазначено в ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 серед роботодавців, які можуть нараховувати ЄСВ на заробітну плату працівників-інвалідів за ставкою 8,41 %. Тому роботодавці — ФОП зобов’язані нараховувати ЄСВ на заробітну плату всіх працівників, у тому числі інвалідів, у розмірі, установленому їм залежно від класу професійного ризику виробництва.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик