16.12.2010

Погляд у майбутнє: ЄСВ. Як у 2011 році оподатковувати винагороду, якщо договір підряду укладено з інвалідом?

Відповідь на запитання

Як у 2011 році оподатковувати винагороду, якщо договір підряду укладено з інвалідом?

 

За якими ставками єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування обкладатиметься винагорода за виконання робіт або надання послуг за цивільно-правовим договором, укладеним підприємством з фізичною особою — непідприємцем, яка є інвалідом?

(м. Дніпропетровськ)

 

Закон № 2464

, яким передбачено запровадження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), набере чинності з 01.01.2011 р. Пенсійний фонд розробив та затвердив Інструкцію № 21-5, яка також набере чинності із зазначеної дати та визначатиме, зокрема, процедуру нарахування та сплати ЄСВ роботодавцями.

Відповідно до

п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 та п.п. 2.1.1 Інструкції № 21-5 роботодавці — юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах цивільно-правового договору, є платниками ЄСВ. При цьому щодо фізичних осіб, які виконують роботи або надають послуги за договорами цивільно-правового характеру, роботодавці виступають страхувальниками.

Сума винагороди за виконані роботи за цивільно-правовим договором уключається до бази для нарахування та утримання ЄСВ

(п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464, п.п. 3.1.4 та п. 3.7 Інструкції № 21-5). ЄСВ нараховується на суму винагороди за виконані роботи (надані послуги) за ставкою 34,7 %, утримується за ставкою 2,6 %.

Той

факт, що фізична особа є інвалідом, жодним чином не вплине на порядок обкладення ЄСВ суми винагороди, яка виплачується за виконання робіт або надання послуг. Річ у тім, що спеціальну ставку ЄСВ у розмірі 8,41 % установлено ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.11 Інструкції № 21-5 для роботодавців — юридичних осіб, в яких працюють інваліди, у частині нарахувань на заробітну плату працюючих інвалідів. До інших доходів найманих працівників — інвалідів, а також при виплаті будь-яких доходів фізичних особам — інвалідам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах, ставка ЄСВ у розмірі 8,41 % не застосовується.

Відповідно до положень

Податкового кодексу, який набере чинності з 01.01.2011 р., сума винагороди за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру, що не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року, обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %, сума перевищення — за ставкою 17 %.

Нагадаємо, що сьогодні (до 01.01.2011 р.) суми винагород за цивільно-правовими договорами, укладеними з фізичною особою, незалежно від того, є така особа інвалідом чи ні, обкладаються так:

— якщо за цивільно-правовим договором виконувалися роботи — внески до Пенсійного фонду нараховуються за ставкою 33,2 %, утримуються за ставкою 2 %, внесок до Фонду соціального страхування на випадок безробіття нараховується за ставкою 1,6 % (у разі, коли договір укладено з працівником) або за ставкою 2,2 % (у разі, коли договір укладено з непрацівником), податок з доходів утримується за ставкою 15 %;

— якщо за цивільно-правовим договором надавалися послуги — внесок до Фонду соціального страхування на випадок безробіття нараховується за ставкою 1,6 % (у разі, коли договір укладено з працівником) або за ставкою 2,2 % (у разі, коли договір укладено з непрацівником), податок з доходів утримується за ставкою 15 %. Внески до Пенсійного фонду не справляються (див.

лист Пенсійного фонду від 01.09.2006 р. № 11127/03-02).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик