16.12.2010

Погляд у майбутнє: Податковий кодекс. Витрати за товарами, купленими в єдиноподатників: Податковий кодекс диктує нові правила!

Відповідь на запитання

Витрати за товарами, купленими в єдиноподатників: Податковий кодекс диктує нові правила!

 

Чи буде право в підприємства на загальній системі оподаткування включати до складу витрат вартість товарів, придбаних у платника єдиного податку, після набуття чинності Податковим кодексом.

(м. Суми)

 

Згідно з

п.п. 139.1.12 Податкового кодексу витрати на придбання матеріальних і нематеріальних активів у фізичних осіб — платників єдиного податку (крім фізичних осіб — платників єдиного податку, які здійснюють діяльність у сфері інформатизації) відносити до валових заборонено. Цей пункт, як і весь розділ III Податкового кодексу, набирає чинності лише з 01.04.2011 р. (ст. 1 Прикінцевих положень Податкового кодексу). Таким чином, деякий час платники податку на прибуток повинні розраховувати податок на прибуток виходячи з норм Закону про податок на прибуток, які дозволяють включати до складу валових витрат і вартість товарів (робіт, послуг), придбаних у єдиноподатників. Після зазначеної дати враховувати вартість таких товарів (робіт, послуг) при визначенні бази оподаткування на прибуток буде заборонено.

Цей висновок не стосується придбання товарів (робіт, послуг) у фізичних осіб — єдиноподатників, які здійснюють діяльність у сфері інформатизації: на такі витрати зменшувати базу оподаткування буде дозволено.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик