30.12.2010

Думка фахівців офіційних органів. Для ФОП на загальній системі оподаткування обмеження по включенню до витрат вартості товарів (робіт, послуг), придбаних у ФОП на єдиному податку, застосовуються з II кварталу 2011 року

Стаття

Для ФОП на загальній системі оподаткування обмеження по включенню до витрат вартості товарів (робіт, послуг), придбаних у ФОП на єдиному податку, застосовуються з II кварталу 2011 року

 

Чи має право ФОП включити до складу валових витрат вартість товарів (робіт, послуг), які будуть придбані у ФОП — платників ЄП відповідно до норм Податкового кодексу України?

 

Відповідно до п. 177.4 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI

(далі — ПКУ), до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат виробництва (обігу) згідно з розділом III ПКУ.

Згідно із

п.п. 139.1.12 п. 139.1 ст. 139 розділу III ПКУ не включаються до складу валових витрат витрати, понесені у зв’язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації). При цьому, розділ III ПКУ набирає чинності з 01.04.2011 р.

Таким чином,

якщо фізична особа — підприємець придбаває товар (роботи, послуги) у фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку, то такі витрати не включаються до складу валових витрат платника податків, починаючи з II кварталу 2011 року.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua