30.12.2010

Думка фахівців офіційних органів. Юридична особа, яка є платником єдиного податку за ставкою 6 % та платником ПДВ, повинна звітувати з ПДВ щоквартально

Стаття

Юридична особа, яка є платником єдиного податку за ставкою 6 % та платником ПДВ, повинна звітувати з ПДВ щоквартально

 

Який звітний податковий період з ПДВ необхідно застосовувати ЮО, що перебуває на сплаті ЄП за ставкою 6 %, у тому числі при переході із спрощеної системи оподаткування на загальну?

 

Згідно з п. 202.1 ст. 202 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI

(далі — ПКУ) звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал.

Згідно з

п. 202.2 ст. 202 розд. V ПКУ платники податку, які відповідно до п.п. «б» п. 154.6 ст. 154 ПКУ мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток, на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

При цьому відповідно до

підрозділу 8 розд. ХХ ПКУ з 1 січня 2011 року до внесення змін до розд. XIV ПКУ в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва застосовується Указ Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (з наступними змінами) (далі — Указ), але з урахуванням особливостей, визначених цим підрозділом.

Усім платникам єдиного податку, у тому числі й тим, які одночасно є платниками ПДВ, Указом встановлено квартальний податковий період подання звітності, у тому числі і з ПДВ. Таким чином,

юридична особа, яка є платником єдиного податку за ставкою 6 % та платником ПДВ, повинна звітувати з ПДВ щоквартально до моменту переходу на загальну систему оподаткування. При цьому заява про застосування податкового періоду, що дорівнює календарному кварталу, нею не подається.

З моменту переходу на загальну систему оподаткування юридична особа повинна щомісячно подавати податкову декларацію з ПДВ, починаючи з місяця, з якого право на застосування спеціального режиму оподаткування втрачено.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua