09.12.2010

Щодо подання копії реєстру податкових накладних до уточнюючого розрахунку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з ПДВ

Лист від 11.11.2010 р. № 12024/6/16-1515-26

Щодо подання копії реєстру податкових накладних до уточнюючого розрахунку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.11.2010 р. № 12024/6/16-1515-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо необхідності подання копії реєстру податкових накладних до уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок і повідомляє.

Відповідно до п. 1 Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних (далі

Реєстр), затвердженого наказом ДПА України від 30.06.2005 р. № 244, із змінами та доповненнями (даліПорядок № 244), Реєстр є формою для запису (реєстрації) отриманих та виданих податкових накладних.

У Реєстрі підчистки і необумовлені виправлення тексту та цифрових даних не допускаються.

Виправлення помилки в Реєстрі здійснюється за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення таких помилок коректурним методом або методом «сторно». Застосування коректурного методу виправлення помилки допускається лише до того реквізиту, виправлення якого не призводить до змін показників у Реєстрі.

Коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) Реєстрів.

Підпунктами 12.1, 12.2 п. 12 Порядку № 244 передбачено, що платники податку, у яких податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю, визначають щомісячні підсумки щоденно зареєстрованих операцій та окремо визначають підсумки для уточнюючих розрахунків. Платники податку, у яких податковий (звітний) період дорівнює кварталу, визначають щомісячні та щоквартальні підсумки щоденно зареєстрованих операцій та окремо визначають підсумки для уточнюючих розрахунків.

Враховуючи зазначене,

оскільки здійснення платником податку коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) Реєстрів, то і подавати до органу ДПС копії Реєстрів, які містять виправлені помилки, не потрібно.

Окрім того, платнику податку

не потрібно подавати копії Реєстрів разом з уточнюючим розрахунком, оскільки копії Реєстрів, що подаються ним відповідно до п.п. 7.2.8 п. 7.2 ст. 7 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість», із змінами та доповненнями, разом з податковою декларацією за відповідний звітний період до органу ДПС в електронному вигляді, у щомісячних (щоквартальних) підсумках щоденно зареєстрованих операцій містять в тому числі показники, включені до уточнюючих розрахунків.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Помилка в електронному реєстрі ПН не вимагає його переподання

Як ви пам’ятаєте, платників ПДВ з червня поточного року «нагородили» ще одним документом, який необхідно подавати разом із декларацією з ПДВ, —

електронним Реєстром отриманих і виданих податкових накладних. Причому статусу «повноцінного» додатка (як, наприклад, додаток 5 — розшифровка за контрагентами) цей документ не має, проте від помилок при заповненні Реєстру ніхто не застрахований.

І якщо порядок виправлення помилок «повноцінного» додатка 5 зрозумілий — його треба переподавати з поданням УР, то з Реєстром була неврегульованість. У цьому листі ДПАУ роз’яснила ситуацію з виправленими Реєстрами і її висновки цілком справедливі:

Реєстри переподавати не треба. Причому в обох випадках:

— і коли помилка сталася в самому Реєстрі, без впливу на показники декларації;

— і коли помилка пов’язана з показниками декларації, виправляється через УР.

 

Наталія Яновська